Mali maturanti polagali test iz srpskog jezika: Sve ih namučilo pitanje o Kosovskom boju

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

17.06.2019

09:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali maturanti jutros su polagali test iz srpskog jezika, a većinu je najviše namučio zadatak sa tekstom o Kosovskom boju.

RepublikaFoto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Dat je dijalog između Milice i kneza Lazara pre bitke u kojem ona njemu govori da on ne treba da ide u bitku jer su Turci mnogo jači, a da sam ne može da se bori jer je srpska vlastela jako slaba i bitnije im je da sačuvaju krunu, da će se pre poturčiti pre nego da sačuvaju srpsku zemlju. Od osmaka je treženo da napišu koja je funkcija Miličinih reči koje govori Lazaru, a da pritom bude gramatički ispravno i pismeno napisano.

Priličan broj njih mučio se sedmim pitanjem gde je od njih traženo da odgovore koja je glasovna promena izvršena u reči raširiti (gubljenje suglasnika, jednačenje suglasnika po zvučnosti i mestu izgovora), kao i koja je vrsta zavisne rečenice sledeći iskaz "Vidim da svet ide u propast"? (izrična) 

Sa druge strane, najlakši su im bili zadaci da prepoznaju o kom je piscu reč, a među ponuđenim odgovorima su bili Jovan jovanović Zmaj i Sava Mrkalj.

Učenici sutra (od devet) polažu test iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

Testovi nose po 30 bodova, dok će na osnovu školskog uspeha đaci moći da zarade do 60 poena. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading