Pokušali da prave paniku zbog mini-hidroelektrana! Hteli da lažiraju raspravu o MHE

Autor:

Vesti

17.06.2019

05:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navodni borci za zaštitu životne sredine, koji se protive izgradnji minihidroelektrana (MHE), pokušali su u petak u Vlasotincu da spreče građane i novinare da učestvuju u javnoj raspravi o potrebi izgradnje MHE na reci Vlasini, kao i da postavljaju pitanja.

RepublikaFoto: youtube.com/RTS
Dragan Josić predsednik udruženja MHE

Na kraju, sednica se maltene pretvorila u cirkus, kada je moderatorka, podržana nekolicinom aktivista, maltene pokušala da otme mikrofon našoj novinarki.

Na njihovu žalost, Srpski telegraf je uspeo da postavi tri pitanja, a po izostanku bilo kakvog smislenog i iole argumentovanog odgovora vidi se i zašto su na svaki način hteli da nas spreče da nešto i kažemo. Ali, krenimo redom... 

Čudan termin

Pre početka rasprave, zakazane za poslednji dan pred vikend, u kasno po podne (17 časova) bila je predstavljena studija o ekohemijskom riziku po vodosnabdevanje Vlasotinca i uticaj MHE na sliv reke Vlasine, koju je radila dr Dragana Đorđević sa Naučnog instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ona je pokušala da nametne tezu o štetnom uticaju MHE, ali se ispostavilo da je čak i sama, u studiji, priznala da je voda Vlasine vrhunskog kvaliteta iako je na ovoj reci izgrađeno već 15 MHE. Zato su se protivnici MHE verovatno toliko i trudili da nam ne dozvole da postavimo upravo pitanje kako je to moguće.

Kako su sve ometali postavljanje pitanja

  • "dajte drugima mikrofon, pre vas su se javili"
  • "postavili ste previše pitanja, ovo vam je treće" (netačno, tek je bilo drugo)
  • "čovek pre vas jeste postavio pet pitanja, ali ih je pre toga poslao mejlom"
  •  "zašto sada pitate, vi ste novinar, mogli ste pre rasprave ili posle nje pitati goste sve što vas zanima"
  • "završite sa pitanjima, ja sam moderator, dajte mikrofon gospodinu iza vas"
  • nekolicina aktivista vikala i dobacivala dok je govorila, na kraju uzvikivali "uzmi joj mikrofon"

S druge strane, prof. dr Prvoslav Marjanović, redovni profesor, član Srpskog društva za zaštitu voda i savetnik na Institutu za vodoprivredu "Jaroslav Černi", upravo se pozabavio kvalitetom vode Vlasine.

- Pozdravljam ovo što je koleginica uradila, dala je izvanredne podatke o kvalitetu i onome što su našli. Sad odjednom kažemo da su minielektrane problem, a voda je izvrsna, nema nikakvih prekoračenja vrednosti. Dajte dokaze za to. Da li poštujete državu i njene organe ili ne poštujete? - zapitao je stručnjak.

Pre početka skupa, predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović objasnio je da nisu imali zakonsku obavezu da organizuju javnu raspravu o tehničkom dokumentu kakav je studija o rešenju vodosnabdevanja, ali da se posle brojnih polemika u javnosti i neistina koje se često šire putem društvenih mreža o navodnim zagađenjima i radioaktivnosti odlučila da dovede stručne ljude i omogući građanima da postave pitanja i dobiju odgovore.

Pitanja na koja nismo dobili odgovore

Ovo su pitanja koja je u petak u Vlasotincu, uprkos opstrukciji, uspela da postavi novinarka Srpskog telegrafa. Prvo je bilo upućeno opštinarima, drugo i treće autorki studije dr Dragani Đorđević.

RepublikaFoto: pixabay.com

Odgovore nismo dobili, osim nemuštog objašnjenja o tome da je "valjda normalno da neko ode da ruča, pa da dođe na javnu raspravu" (prvo pitanje), na drugo nismo dobili odgovor uopšte, a na treće lakonsku konstataciju "imam prava da citiram koga hoću"

  • Zašto je javna rasprava zakazana za petak u 17 časova? Kao da je postojala namera da rasprava i ne bude baš javna.
  • Tvrdite da MHE ne treba da se grade jer bi svih 856 lokacija proizvelo samo dva-tri odsto po vama nepotrebne električne energije i da bi se time uništili svi vodotokovi sa pijaćom vodom. Istovremeno, tvrdite da su svi uzorci reke Vlasine izuzetnog kvaliteta. Kako to da 15 MHE u slivu Vlasine nisu degradirale hemijski kvalitet vode?
  • Da li je doktor šumarskih nauka Ratko Ristić relevantan da ga citirate kada je reč o energetici? Zar Srbija nema stručnjaka u oblasti energetike čije bi mišljenje bilo kvalifikovanije?

Jasna namera

Dragan Josić, diplomirani građevinski inženjer i predsednik Nacionalnog udruženja MHE, otkriva za naš list prave namere autora studije:

- S obzirom na to da ne postoji investitor ove studije, jasno je da je jedini interes da se izradi i da se napadnu MHE imao autor. Studija paušalno napada MHE bez ikakvih predočenih dokaza, pa u svom zaključku govori da, ako bi se izgradilo 55 MHE u slivu reke Vlasine, onda bi grad Vlasotince morao da se raseli. Ono što je apsurd je da je ista ta studija nakon više obrađenih uzoraka definisala da je reka Vlasina reka izuzetnog kvaliteta vode, a to je voda koja je prošla kroz petnaestak malih hidroelektrana. Time je autor studije sam sebe diskreditovao. Iz svega navedenog je jasno da je ovde reč samo o psihološkoj obradi neobaveštene javnosti, unošenjem zabuna alarmantnim i senzacionalističkim zaključcima u svrhu podizanja panike kod lokalnog stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading