Učenici, u ponedeljak ne pravite OVE 3 greške

Autor:

Vesti

16.06.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak počinje polaganje male mature, koje će trajati tri dana. Osnovci će prvog dana (od 9 do 11) polagati test iz maternjeg jezika, drugog iz matematike, a u sredu kombinovani test (hemija, fizika, istorija, geografija, biologija).

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Maksimalan broj bodova za sva tri testa je 40, od čega na zadacima iz matematike i srpskog mogu da zarade maksimalno po 13 poena, a iz kombinovanog testa 14. Sva tri dana maturanti će rešavati po 20 zadataka, koji su rangirani po težini na tri nivoa znanja, osnovno, srednje i napredno. S druge strane, uspeh iz škole može da donese do 60 poena. Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Direktorka Lidija Nikolić OŠ "Vladislav Petković Dis" ukazuje na tri najčešće greške koje maturanti prave: - Ne doručkuju pre ispita pa im se sloši, verovatno od treme. U većini slučajeva ne pročitaju pažljivo zadatak, brzaju, nema udubljivanja, i to je problem kod velikog broja maturanata. Trebalo bi im skrenuti pažnju da izbroje do tri pre nego što počnu da čitaju, pa onda ponovo pre nego što počnu sa rešavanjem zadatka, da razmisle i onda tek reaguju. Informacija se prima na prvu loptu i reaguje se isto tako. To ih u velikoj meri ometa da dobro urade zadatak - navodi direktorka.

Nikolićeva: Ne doručkuju pre ispita, ne pročitaju pažljivo zadatak, brzaju sa rešenjima

Osim toga, od jednostavnih zadataka prave komplikovane, kaže ona.

- Često očekuju mnogo komplikovane zadatke, pa od tog svog nekog očekivanja ne mogu da vide da je zadatak jednostavan. I to ih u velikoj meri blokira da jednostavne primere i zadatke pokušaju na komplikovan način da reše i onda pogreše ono što je očigledno - dodaje Nikolićeva.

Šta rade, a ne bi smeli?

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

1. Ne doručkuju pre ispita

2. Ne pročitaju pažljivo zadatak

3. Brzaju sa rešenjima

Njen savet roditeljima je da ne vrše pritisak na decu i da ih podrže.

- Nemojte deci projektovati svoja očekivanja. Podržite ih da urade najbolje što mogu, a ne postavljajte im cilj moraš da imaš toliko i toliko bodova - zaključuje ona.

Samo hemijska i flašica vode

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Zadaci se rešavaju isključivo hemijskom olovkom, nije dozvoljeno da đaci imaju kod sebe telefon ili digitron, a preporučuje se da ponesu sa sobom flašicu sa vodom.

BROJKE

- 69.388 učenika završilo osmi razred

- 76.239 slobodnih mesta ima u školama

- 40 maksimalan broj bodova za sva tri testa

- 13 poena nosi test iz srpskog jezika

- 13 poena nose zadaci iz matematike

- 14 poena nosi kombinovani test

Preliminarni rezultati završnih ispita očekuju ih već u petak 21. juna od osam časova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading