ZABRANJENA VODA ZA PIĆE: Ada žedna zbog arsena

Autor: novo

Vesti

08.06.2019

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog prekomerne količine arsena, boje i oksidabilnosti, u potiskoj opštini Ada i naselju Mol, u toj opštini, zabranjena je upotreba vode za piće iz vodovodne mreže.

RepublikaFoto: pixabay.com

Rešenje o tome, krajem maja (tačnije 29. maja) doneo je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, Sektor za sanitarni nadzor i javno zdravlje, Odsek u Kikindi. Građanima je preporučeno da vodu iz vodovoda koriste samo za higijensko-sanitarne potrebe. Kako je obrazloženo, zabrana će biti na snazi sve dok analize kvaliteta vode ne pokažu da ona odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti.

Đaci OŠ "Čeh Karolja", kako kaže zamenik direktora Jožef Ferenc, piju ispravnu vodu, jer im je Opština obezbedila prečistače i flaširanu vodu, dok se građani snalaze na razne načine.

- Istu vodu pijemo ceo vek. Sada nešto kupujemo, ali koristimo i onu iz našeg bunara i ne prokuvavamo je - kaže Duško Popović (70).

Ovakva situacija, nažalost, nije novost, jer je voda u Adi skoro konstantno loša, kao i u mnogi vojvođanskim opštinama. Međutim, građani Ade peticijom su tražili da dugogodišnji problem počne da se rešava, pa je reagovao i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

- Kvalitet vode u poslednje vreme nije se bitno pogoršao. Mislim da istu vodu pijemo godinama, pa i decenijama, ali su se u međuvremenu promenili propisi o kvalitetu vode za piće. Lokalna samouprava i JKP "Standard" već nekoliko godina rade na pronalaženju rešenja i za problem arsena. Novonastala situacija će pomoći da ubrzamo reševanje problema sa česmovačom. Zajedno sa komunalnim preduzećem obezbedićemo prečistače za vodu u Domu zdravlja, objektima Predškolske ustanove i u svim školama.

Izgradićemo javne bunare sa prečišćenom vodom na teritoriji Ade i Mola, ali ta investicija ne može da se realizuje odjednom. Za dugoročno rešavanje problema biće potrebno nekoliko godina - stoji u saopštenju Zoltana Bilickog, predsednika opštine Ada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading