Ispovest porodice iz Guče: Voda nam je odnela pola kuće

Autor: G. NIKOLIĆ - J. JOKANOVIĆ

Vesti

05.06.2019

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo je strahovito, bujica je nadirala sa svih strana i nosila sve iz kuće. Od siline vode pukao je jedan zid, pa drugi, ništa više nije moglo da je zaustavi. Popeli smo se na prozor, a kada je voda i tu počela da preliva znao sam da moramo odatle inače ćemo stradati. Bio sam u strahu jer su i devojka i majka neplivači. Voda je nosila automobile i kamione. Dobro smo živi ostali - ovako priča Dragan Milinković iz Guče kome je pomahnitala Bjelica u ponedeljak izjutra odnela pola kuće u kojoj živi, dok su od druge, pomoćne kuće ostali samo temelji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

SPASAVALI IH DVA SATA

Stihija je nosila sve po kući, pa je bila borba da nešto ne padne na nas. Od siline voda je izvalila betonsku kuhinju koju smo prošle godine postavili, zamrzivač pun pilića, odnela ceo studio u koji sam uložio 4.000 evra - prepričava Dragan.

Kuća Milinkovića je na dvadesetak metara od Bjelice, i ne pamte da se ikada nešto slično desilo. Voda je nadošla za svega pola sata, kažu oni.

- Sin i snaja su spavali, mene je komšija probudio da pomerim auto. Koliko sam isterala auto gore na ulicu i vratila se voda je već bila na prvom stepeniku. Stavili smo regal na vrata pokušavši da zaustavimo vodu i tu smo samo izgubili na vremenu. Spolja je nešto udarilo, zud se srušio, bujica prodrla i izbacila i nas i stvari. Dva sata smo stajali u toj vodi dok vatrogasci nisu uspeli da dobace uže i spasu nas. Dok su me izvlačili zakačilo me je balvan. Od tad mi nije dobro - priča majka Gorica.

UPOZORENJE METEOROLOGA

U većini mesta koja su poplavljena voda se polako povlači, međutim, RHMZ je izdao hidrološko upozorenje da se očekuje dalji rast vodostaja, između ostalih i za reku Bjelicu i Gružu koja je već početkom sedmice napravila haos u Kniću. U izveštaju se spominju i Đetinja, gornji tok Zapadne Morave i Ibar koje će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa, dok će se vodostaj na rekama Lepenica, Resava, Jadar i Kolubara približiti upozoravajućim nivoima.

Prema rečima direktora RHMZ Jugoslava Nikolića iznad Balkana se nalazi visinsko polje niskog vazdušnog pritiska koje će još tri dana uticati na promenljivo i nestabilno vreme u našim krajevima. Obilna kiša je juče ponovo padala u opštini Knić koja je teško pogođena prvog dana poplavnog talasa. Predsednik te opštine Miroslav Nikolić izrazio je zabrinutost je jer zemljište već prezasićeno. Padavine juče nisu zaobišle ni Trstenik koji je takođe stradao prethodnog dana, pa je Morava počela da nadolazi, a još kuća je poplavljeno, kao ni Kraljevo gde je juče do podneva evakuisana 121 osoba. Nevreme je pogodilo i Svilajnac gde je zbog izlivanja seoskih potoka proglašena vanredna situacija, a građani su u strahu da ne dođe do izlivanja Resave koja je 2014. napravila katastrofu u tom gradu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading