Danas se nikako ne hvatajte za češalj, ali se zato igrajte vatrom: SPC i vernici slave Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu

Autor: mediasfera.rs

Vesti

03.06.2019

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SPC i njeni vernici slavi Svete cara Konstantina i caricu Jelenu 3. juna po novom, a 21. maja po starom kalendaru. Takođe, danas se obeležavaju i Petrovdanske poklade – poslednji dan pred Petrovdanski post kada se jede meso. Petrovdanski post počinje sutra i traje do 12.jula.

Foto: wikimedia.org/Brosen

Kult cara Konstantina i njegove majke je naročito negovan kod Grka i Rumuna, pa se kaže da je kod njih Konstantin kao kod Srba Sveti Sava.

Zaustavili progon Hrišćana

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. u Naisusu (Nišu), od oca Konstancija Hlora i majke Jelene. Posle smrti oca, 306. godine, od vojske je proglašen za avgusta (savladara) severozapada Rimskog carstva. Iako mnogobožac, bio je blag prema hrišćanima.

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju. Pred borbu sa Maksencijem, po predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobede, uz reči "ovim pobeđuj"!  On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobedu.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Odmah potom Konstantin je izdao znameniti Edikt u Milanu 313. godine, kojim je prestao progon hrišćana. Posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti. Posle toga strašna bolest nestala je sa njegovog tela.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve na Svetoj Zemlji. U svojoj 80. godini umrla je ova sveta žena 327. godine, a car Konstantin poživeo je još deset godina iza svoje majke. Umro je u gradu Nikomidiji 337. godine, a sahranjen u crkvi Svetih apostola u Carigradu.

Ovim svetitelјima posvećen je veliki broj hramova

Pomenućemo: Voždovačku crkvu u Beogradu, crkvu Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu, crkva na Ljubišu, na Selјašnici kod Prijepolјa, u Koretištu kod Gnjilana, Ivanjici, Stekerovcima kod Glamoča, Tomini kod Sanskog Mosta…

Foto: pixabay.com

Prema narodnom predanju, koje je zapisano u 17. veku, manastir Tvrdoš su podigli vizantijski car Konstantin i njegova majka – sveta carica Jelena u četvrtom veku. Ovaj praznik se, kao gradska slava, posebno svečano proslavlјa u Nišu – gradu gde je i rođen ovaj mnogozaslužni utemelјivač hrišćanstva. Kao esnafsku slavu ovaj praznik proslavlјaju kujundžije i železničari.

Petrovdanske poklade

Poklade su praznik kada za ručak treba okupiti celu porodicu, a trpeza treba da bude ispunjena mesom i mlečnim proizvodima, kojih će se vernici odricati u narednom periodu. Verovanja kažu da bi valjalo i pozvati siromašnije komšije i rođake na ovaj, mrsni ručak. U istočnoj Srbiji kažu da se danas ne valja češljati, jer bi "sva kosa mogla da opadne sa glave".

Foto: pixabay.com

U nekim predelima Srbije zadržao se i običaj da se mladići i devojke maskiraju, koji u graji idu od kuće do kuće i zbijaju šale, a domaćini treba da ih časte jelom ili pićem. Deo proslave su i lile, buktinje koje se pale i koje nose mladići i dečaci, a u mnogim mestima se proslava završava velikom vatrom na glavnom trgu, gde se okupljaju svi meštani da zajedno uđu u post. U nekim mestima se ta vatra i preskače.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading