(FOTO) Da se nikad ne zaboravi: Obeleženo 20 godina od pogibije 11 Novopazaraca u NATO bombardovanju

Autor: K. Jovanović

Vesti

31.05.2019

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na skroman način, kao ni u jednom gradu u Srbiji u kome su stradali civili tokom agresije NATO-a, , u Novom Pazaru je obeleženo 20 godina od najstrašnijeg dana NATO bombardovanja 31. Maja 1999. godine kada je poginulo 11 građana Novog Pazara. Tog dana razorni NATO projektil, mnogi su svedočili težak više od pola tone, bačen je na nedužne civile. U 13:25 tela 11 Novopazaraca su raskomadana a više od 20 je povređeno, teže i lakše da traumatičnim posledicama i danas.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Paljenje sveća kod spomenika poginulima

Cveće na spomenik poginulima ispred bombardovane zgrade u Ulici Stefana Nemanje položili su predstavnici Grada, Vojske i Policije, a sveće su zapalili najbliži rođaci i porodica poginulih. 

Najtužnija priča ovog kobnog dana je pogibija dvogodišnjeg Marka Simića koji je poginuo u naručju svog oca Vladana koji je pokušao da ga telom zaštiti.

- Dve nedelje pre pogibije Marko je napunio dve godine. Bio je lepo i veselo dete, radosno i svi smo ga u porodici mnogo voleli. Sećam se tog 31. maja sam bio na poslu u magacinima u naselju Mur, sa jednim radnikom jer su ostali radnici bili u rezervi. Toga dana kao da sam nešto predosećao, rekao sam radniku da idemo do prodavnice strica da pomognemo radnicima da poprave najlone na mestima gde su bili prozori jer su oni stalno pucali - priseća se  Dejan Simić, brat pokojnog Vladana i stric malog Marka Simića i u jednom dahu dodaje:

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Nela i Dejan Simić

- Moj brat Vladan je sa dvogodišnjim sinom Markom baš tog dana rešio da svrati u prodavnicu našeg strica Veselina Vesa Simića, da nešto uzme i da se skloni dok avioni ne prođu. Tu su, nažalost, i nastradali. Marko je ubijen je u očevom naručju, našli smo ih zagrljene. Kada sam stigao do mesta bombardovanja video sam da ljude izvlače i odnose ka bolnici. Video sam da ih njih dvojicu u ćebetu odnose i požurio sam ka bolnici.  Prvo su mi u bolnici rekli da je brat dobro i da je tražio čašu ovde. Ipak, ispostavilo se da je to bio šurak Dragan Simović koji je na nogama došao u bolnicu ali da je umro čim je popio čašu vode. Bukvalno je eksplodirao iznutra. Ja nisam imao snage da udjem i pitam šta je sa Markom i Vladanom već sam poslao radnika da to proveri. Izašao je plačući, samo je klimnuo glavom i ja sam znao da sam ih izgubio - kaže naš sagovornik

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Marko i Vladan Simić

Teškom mukom porodice poginulih izborile su se da se na mestu pogibije njihovih najmilijih podigne skromni spomenik. Bilo je i onih koji su pokušavali da to spreče.

Na spomeniku su ispisana imena 11 poginulih: Marka i Vladana Simića, Dragana Simovića, Dejana Miloševića, Marka Roglića, Raca Vranića, Dragice Biorac, Zvezdana Jajića, Đorđa Pantovića, Goluba Ratkovića i Miodraga Nikića.

Bilo je inicijativa da se na istom mestu podigne veći spomenik i da jedno obdanište u Novom Pazaru nosi ime Marka Simića, ali je sve ostalo na inicijativama. Novopazarski advokat Dragan Novović pokušao je da pred nemačkim sudom tuži NATO, ali je njegova tužba odbijena.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading