Uskoro počinje trka za mesta u srednjim školama: Ovako izgleda upisni kalendar, a ovo su najtraženiji smerovi!

Autor: alo.rs

Vesti

31.05.2019

11:58 >> 12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za učenike osmog razreda danas je kraj školske godine, međutim, pravi raspust za njih počeće tek za dvadesetak dana, kada se završe prijemni ispiti. Dotle, kako kažu, i njih i njihove roditelje drmaće groznica upisa u srednje škole.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave realizuje na stranom jeziku već je održan prošlog vikenda, a ovog vikenda prijemni će polagati kandidati za muzičke odnosno umetničke škole, Filološku i Matematičku gimnaziju.

Učenici koji imaju afinitet prema biologiji i hemiji od septembra prvi put mogu da upišu specijalizovano odeljenje u kojem će posebna pažnja biti posvećena izučavanju tih nauka.

Naredni upis u srednje škole biće olakšan i kada je u pitanju papirologija, jer učenici više neće morati da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđivaće se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole i rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno 60 na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda. Na testu iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike moguće je osvojiti po 13 bodova i 14 bodova na kombinovanom testu - piše u pravilniku o upisu u srednje škole Ministarstva prosvete.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za „Alo!“ navodi da u Beogradu najviše interesovanja vlada za gimnazije, dok je u unutrašnjosti potpuno drugačija situacija.

Za učenike osmog razreda danas je kraj školske godine, međutim, pravi raspust za njih počeće tek za dvadesetak dana, kada se završe prijemni ispiti. Dotle, kako kažu, i njih i njihove roditelje drmaće groznica upisa u srednje škole.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

KALENDAR UPISNIH AKTIVNOSTI

  • 17. 6. od 9 do 11 časova test iz srpskog (maternjeg) jezika
  • 18. 6. od 9 do 11 časova test iz matematike 19. 6. od 9 do 11 časova kombinovani test
  • 21. 6. do 8 časova preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole
  • 22. 6. od 8 do 16 časova prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita
  • 27. 6. do 8 časova objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
  • 28. i 29. 6. od 8 do 15 časova popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi
  • 7. 7. od 8 časova objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama
  • 7. 7. do 20 časova objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu
  • 8. i 9. 7. od 8 do 15 časova upis učenika u srednje škole - prvi upisni krug
  • 8. 7. od 8 do 15 časova popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug
  • 7. 7. od 8 časova objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama ž
  • 10. 7. do 8 časova objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu
  • 11. 7. od 8 do 15 časova upis učenika u srednje škole - drugi upisni krug

Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave realizuje na stranom jeziku već je održan prošlog vikenda, a ovog vikenda prijemni će polagati kandidati za muzičke odnosno umetničke škole, Filološku i Matematičku gimnaziju.

- U prestonici je godinama najveća navala za Treću i Četrnaestu beogradsku gimnaziju. Svršeni osnovci silno žele da upadnu i u bilingvalno odeljenje Desete beogradske gimnazije, u kojem se dve trećine časova odvija na engleskom jeziku. Od stručnih škola najpopularnije su Medicinska škola u Deligradskoj ulici, Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" i Farmaceutska.

Potpuno drugačija slika je u ostatku Srbije, gde đaci u najvećoj meri žele da upišu stručnu srednju školu, dok za gimnazije vlada vrlo malo interesovanje - navodi naš sagovornik.

ISPUNJAVANJE LISTE ŽELJA

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija apeluje na sve svršene osnovce da prilikom popunjavanja liste želja naprave sledeće korake:

- provere na sajtu www.upis.mpn.gov.rs koliko je minimalno bodova bilo potrebno za određenu školu u prošlom upisnom roku

- racionalno popune listu želja u skladu sa interesovanjima i osvojenim bodovima

- ispune polja za svih 20 želja

BEZ 50 POENA NEMA UPISA U ŠKOLU

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče kandidat koji je ostvario najmanje 50 bodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading