Smrt iz milosrđa uskoro i u Srbiji - Republika.rs istražuje: Za i protiv legalizacije eutanazije

Autor:

Vesti

31.05.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladina komisija za izradu građanskog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih.

Ovim je, posle dve godine rasprave, Srbija na pragu legalizacije eutanazije, koja je propisana u članu 86 prednacrta građanskog zakonika.

"Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost", stoji u ovom članu.

Odluka o eutanaziji ne može se doneti bez saglasnosti onoga o čijem je životu reč, ali u slučajevima kada su ljudi bez svesti, saglasnost mogu dati zakonski zastupnik i članovi najbliže porodice. Veoma strogi uslovi, koji će biti propisani posebnim zakonom, trebalo bi da spreče svaku zloupotrebu ovog prava, čija je svrha da umanji značajne psihičke, socijalne i materijalne štetne posledice ljudima koji se nalaze u izuzetno teškoj situaciji usled neizlečive, odnosno smrtonosne bolesti.

- Zakonom su u Srbiji već uređeni veštačka oplodnja, transplantacija, pa zašto ne bi mogao da se usvoji i zakon o eutanaziji kao deo lekarske pomoći u umiranju. Svako uživa pravo na zaštitu ljudskog dostojanstva, od rođenja pa do momenta smrti, pa i umirući pacijent u poslednjem stadijumu neizlečive bolesti, u stanju koje je nepopravljivo - kaže dr Hajrija Mujović, doktor medicinskog prava, naučni savetnik u Institutu društvenih nauka i stručnjak o eutanaziji.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Hajrija Mujović

Najavljeno je da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.

- Naš savet je i bio da ne treba ishitreno ići u legalizaciju eutanazije. Mišljenja smo da treba doneti poseban zakon o tome i tačno razraditi ko šta radi. Opasno je na široka vrata uvoditi eutanaziju jer bi se svako u društvu mogao osetiti ovlašćenim da skrati nekome muke, pa tako i u kućnim uslovima da veću dozu leka, pozivajući se na legalizaciju eutanazije - dodaje ona.

DA LI PODRŽAVATE EUTANAZIJU?

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ognjen Amidžić, voditelj

- Apsolutno sam za to. Dostojanstvena smrt je mnogo ljudskija u pogledu olakšavanja poslednjih trenutaka ovozemaljskog života ako je reč o bolesniku koji je u teškim mukama

Vesna Radusinović, književnica

- Mi ne možemo da biramo da li ćemo doći na svet, ali u slučajevima kada život više ne predstavlja ono što jeste, trebalo bi da možemo da odlučimo. Za onoga za koga nema leka i ko samo vegetira to je humanije nego da se muči

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Matija Bećković, akademik

- Još je rano da o tome razmišljam

Goran Grbović, bivši košarkaš

- Ja sam protiv toga jer, dokle god postoji život, postoji i nada, pogotovo sada kada medicina toliko napreduje da može da se ublaži muka kroz koju prolazi težak bolesnik

PROCEDURA ZA EUTANAZIJU

- želja pacijenta (ili najbližeg srodnika)

- mišljenje stručnjaka medicinske struke, psihologa i socijalnih radnika

- konačnu odluku donosio bi sud

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading