Stručnjaci apeluju: Surogat materinstvo je šansa za hiljade parova

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

26.05.2019

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Surogat materinstvo je jedina šansa za hiljade parova u Srbiji da postanu roditelji i zato je neophodno da se ono uvede u Srbiji, tvrde naši eminentni stručnjaci!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema njihovim rečima, u našoj zemlji postoji znatan broj žena sa urođenim ili stečenim anomalijama materice, zbog čega ne mogu da rađaju, tako da je takozvana iznajmljena majka njima i poslednja prilika da dobiju toliko željenu decu.

Eksperti navode da bi "surogaciju" trebalo dozvoliti samo u slučajevima kada žena iz medicinskih razloga ne može da zatrudni i iznese trudnoću, kao i da ona mora biti zasnovana isključivo na altruističkim, a nikako na komercijalnim motivima.

Direktor beogradske GAK "Narodni front" Željko Miković kaže da je surogat materinstvo definitivno potrebno velikom broju žena u Srbiji i da zato podržava njegovo uvođenje u zakonske okvire, ali napominje da nikako od njega ne bi trebalo napraviti "biznis", kao što je to urađeno, recimo, u Rusiji ili Ukrajini.

 

 

- Mi u Srbiji imamo veliki broj žena koje su sticajem okolnosti ostale bez materice ili su bez nje rođene i njima je zaista "surogacija" jedina šansa da se ostvare kao majke. Ako je već nauka napredovala toliko da je i njima omogućila da postanu roditelji, ne vidim medicinski razlog zašto bi im to bilo onemogućeno.

Međutim, mislim da "surogat materinstvo" mora biti lišeno bilo kakve komercijalizacije, što je u današnje vreme kapitalizma jako teško postići. Pogledajte šta su od njega napravile Rusija i Ukrajina. Tamo postoje agencije u koje odete i za pozamašnu svotu novca dobijete kompletnu uslugu.

Oni vam nađu i surogat majku i kliniku gde će ovaj tretman biti odrađen, advokata... Nadam se samo da će država naći način da ženama bez materice omogući da postanu majke, a da opet to ne postane samo privilegija bogatih - kaže Miković.

Ginekolog Mima Fazlagić kaže da ju je veoma obradovala vest da Srbija planira da uvede "surogat materinstvo".

- Već duže vreme se zalažem za legalizaciju "surogat materinstva" u Srbiji i ističem koliko je ono bitno za parove i one žene koje ne mogu da iznesu trudnoću, a toliko žele biološku decu. Važno je samo da se taj zakon lepo uobliči kako bi se sprečile potencijalne zloupotrebe - kaže ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading