ŠTA NAM OVO GOVORI? Do 10 sati 400 ljudi dalo krv na hormone štitaste žlezde

Autor: Tanjug

Vesti

26.05.2019

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do 10.00 sati, u Poliklinici Kliničkog centra Srbije, a u okviru akcije Ministarstva zdravlja preventivnih pregleda, obavljeno je oko 400 vađenja krvi za hormone štitaste žlezde, oko 90 pregleda ultrazvuka abdomena, dok je na očnoj klinici obavljeno oko 95 pregleda oštrine vida i očnog dna.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Docent Snežana Polovina internista-endokrinolog, direktor Poliklinike Kliničkog centra rekla je za Tanjug da je danas po 14. put organizovana akcija preventivnih pregleda, koji su organizovani i za građane koji nemaju zdravstveno osiguranje i za građane koji do sada nisu imali vremena da obave neke preglede koji su od velikog značaja za njihovo zdravlje. 

Danas u Poliklinici KCS mogu da se urade analize hormona štitaste žlezde i ultrazvuk abdomena, a na klinici za očne bolesti KCS mogu da se urade pregledi oštrine vida i očnog dna.


- Značaj ovih preventivnih pregleda je u tome da se u pravom trenutku otkriju ili poremećaji ili već postojeće bolesti i da mogu da se pravovremeno leče - kazala je Polovina.

Ističe da je uvek bolje da se bolesti otkriju na samom početku, jer je tada dijagnostika jednostavnija, a lečenje uspešnije i jeftinije.

- Odziv građana na preventivne preglede zavisi i od ponuđenih pregleda. Bolesti štitaste žlezde su veoma zanimljive za naše građanstvo, jer su u porastu - kazala je Polovina komentarišući 400 vađenja krvi za samo dva sata.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Polovina je najavila da će, kao i prethodnih godina, svakog meseca biti organizovani preventivni pregledi, a po proceni Ministarstva zdravlja to će biti različite vrste zdravstvenih usluga koje nude, kako bi se obuhvatio što veći broj pacijenata i što veća patologijia.


Slavka Jovanović koja je danas došla kako bi preventivno proverila hormone štitaste žlezde kaže da je veoma zadovoljno osobljem u Poliklinci KCS-a.

- Ova akcija je odlična, pregledi i vađenje krvi se obavlja bez nekog čekanja, brzo dobijete i rezultat - kaže Jovanović.

Vukadin Vukićević navodi da je dobra stvar za ove preglede i što su besplatni, kao i to što nije potrebno čekanje kao kada se zakazuje kod doktora.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Došao sam da proverim štitnu žlezdu pošto u zadnje vreme mi je šećer povišen, pa da vidim da li imam neke probleme i sa njom. Super su ove akcije, bilo bi dobro da potraju, a dobre su pogotovu za nas koji radimo, penzioneri možda i imaju vremena da čekaju, a mi stvarno ne možemo - kaže Vukićević. 

Šaban Gasumi iz Sremčice, koji već ima problema sa štitastom žlezdom, došao je danas da proveri svoje zdravstveno stanje, a navodi da je prezadovoljan uslugom u Poliklinici KCS-a, kao i da je zahvalan Ministarstvu, državi i predsedniku Aleksandru Vučiću što su omogućili ove akcije.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) do 16.00 sati, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, građani će, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, moći da obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading