Pečenijada za pamćenje: Takmičenje u pripremi gulaša i svinjskog pečenja

Autor: Republika

Vesti

24.05.2019

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Donjoj Kamenici kod Valjeva 19. maja održan je festival prasećeg pečenja i priprema gulaša od svinjskog mesa, u organizaciji TO grada Valjeva, Crkve svetog Nikolaja i mesnih zajednica Vragočanica i Kamenica.

RepublikaFoto: Promo foto
Kulturno-umetnički program na Pečenijadi

U takmičarskom delu pripreme pečenja učestvovalo je 35 uzorkovanih takmičara a u pripremi gulaša 19. Mišljenje ocenjivačkog žirija je da su postignute vrlo visoke i izjednačene ocene u pripremi kako pečenja tako i gulaša.

Kako kaže naš sagovornik doktor Radosav Vujić, posebno izjednačen kvalitet bio je kod ocene prasećeg pečenja. Uključeno je 5 parametara za ocenu kvaliteta i to: opšti izgled, boja, ukus, miris i struktura.

U pripremi gulaša pored opšteg izgleda za ocenu su korišćeni parametri kao što su ukus, miris i struktura.

RepublikaFoto: Promo foto
Veliki broj ljudi okupio se na manifestaciji

Stručni žiri sačinjavali su: predstavnik poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo – doktor biotehničkih nauka Vujić Radosav kao predsednik žirija; Medić Dragoljub – diplomirani inženjer tehnologije,dobitnik dve zlatne medalje Nikola Tesla na sajmu hrane Beograd i Batočanin Slavan – osnivač festivala duvan čvaraka u Valjevu.

Od ukupno mogućih 25 poena tri uzorka su imala maksimalan broj poena, veliki broj uzoraka kretao se od 21 do 25 poena što ukazuje na visok kvalitet pripreme.

Prvo mesto u pripremi mesa osvojila je ekipa “Popučke“ Valjevo. Ova ekipa je kao nagradu dobila pehar i 250 kg koncentrata za prasiće. Drugo mesto osvojila je ekipa „Vodovod“ Valjevo,a kao nagrada uručeni su joj pehar i 150 kg koncentrata za prasiće dok je treće mesto i nagradu - pehar i 100 kg koncentrata za prasiće osvojila ekipa „Mali raj“ iz Popučaka. Donator nagrada bila je fabrika stočne hrane „Pantelić“ iz Kraljeva.  

RepublikaFoto: Promo foto
Kulturni program dodatno je obogatio festival

Slični rezultati bili su i kod pripreme gulaša, gde je prvo mesto osvojila mesara „Kod Jove“ Brankovina i kao nagradu dobila pehar i sistem za navodnjavanje u iznosu od 10.000 dinara; drugo mesto: pehar i sistem za navodnjavanje u iznosu od 6.000 dinara osvojila je ekipa „Bora Tešnjar“ Valjevo, dok je treća ekipa „Lažovi“ Drlače kod Ljubovije uz pehar dobila i sistem za navodnjavanje u iznosu od 4.000 dinara. Darodavac navedenih nagrada je privredno društvo Čavra iz Valjeva.

Pored takmičarskog bilo je i gostiju u revijalnom delu. Prisutni su bili i lekari Doma zdravlja grada Valjeva koji su pregledali meštane.

Članovi lovačkog udruženja Tića Milovanović iz Kamenice pripremali su lovačke specijalitete. Svoje rukotvorine izlagalo je udruženje žena iz Valjevske Kamenice, a prisutni su bili i izlagači domaće radinosti. Kulturno društvo kao i izvorne grupe svojim programom ukrasili su manifestaciju.

RepublikaFoto: Promo foto
Posetioci uživali u pečenju

Dobru organizaciju pohvalio je profesor doktor Cvijan Mekić, redovni profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, što uz zahvalnost daje i obavezu organizatorima da odmah počnu sa pripremom naredne manifestacije.

Idejni tvorac i predsednik organizacionog odbora manifestacije Aleksandar Jovanović konstatuje da je Kamenica bila prepuna gostiju, te da je manifestacija okupila više od 3.000 ljudi.  

Festival je prevazišao očekivanja samog mesta i okoline, te su organizatori na slatkim mukama oko organizacije sledeće manifestacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading