Poznate ličnosti široke ruke! Evo koliki bakšiš daju konobarima

Autor:

Vesti

21.05.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugostitelji traže da se bakšiš reguliše zakonom, odnosno da bude stavka na fiskalnom računu, i to u maksimalnom iznosu od 10 odsto, dok poznate ličnosti u anketi Srpskog telegrafa poručuju da napojnicu ionako ostavljaju, najčešće i više od predloženog limita.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ
Foto ilustracija

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede tražilo da se napojnica reguliše tako da bude obavezna stavka fiskalnog računa.

Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES podnelo je zvaničan zahtev da se bakšiš "pokrije" zakonom, uz tvrdnju da bi to pomoglo da se izbegnu problemi kad poreznici zbog napojnice nađu u kasi i kod zaposlenih više novca nego što se vidi po računima. Ipak, ostalo je nejasno da li predlažu da bakšiš bude obavezan, kao što većina medija prenosi, ili da se predvidi samo kao mogućnost. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Voditeljka Sanja Marinković ostavlja prilično dobar bakšiš

Voditeljka Sanja Marinković kaže da konobarima uvek daje napojnicu.

- Ostavljam uvek od 10 do 15 odsto od vrednosti računa. To je za mene izraz poštovanja prema odličnoj usluzi - kaže za naš list voditeljka.

RepublikaFoto: Starsport/P. MILOSAVLJEVIĆ
Milan Gurović ostavlja bakšiš u zavisnosti od pristojnosti konobara 

Milana Gurovića, bivšeg košarkaša, zatekli smo u restoranu na ručku.

- Mislim da je 10 odsto od iznosa u redu. Naravno, to zavisi i od konobara, ako je pristojan, nekad se dešava da ostavim i više. Kad sam igrao u Barseloni, imao sam 23 godine, pa dolazio u Novi Sad i izlazio sa društvom, u jednom klubu bio je konobar Koja, koji je nama uvek ostavljao sto. Njemu sam uvek davao veliki bakšiš, iako smo svi dobro znali da nas je pelješio. Nije mi žao, puštao sam ga i malo da uzme, a i ja ga častim - kaže kroz smeh Gurović.

RepublikaFoto: Promo foto
Ivana Jordan

Da odlazak u restoran nije samo jelo, smatra pevačica Ivana Jordan:

- Ostavljam bakšiš od 10 do 15 odsto. Odlazak u restoran je ritual, druženje sa prijateljima. Konobar koji vam je dodeljen je nešto kao domaćin koji treba da vas ugosti, može da utiče na atmosferu, on je deo našeg tima. U opisu posla je da goste učiniš raspoloženim, da se osećaju prijatno - kaže za naš list pevačica i dodaje da ipak nema opravdanja za nekoga ko je na poslu namrgođen i nervozan. 
Glumac Ivan Jeftović ostavlja poveliki bakšiš:

- Uvek ostavljam bakšiš, 10-20 odsto. Nepisano pravilo, to je stvar kulture. Da li je 10 ili 20, zavisi samo od kompletnog ugođaja, da li je uspostavljena valjana normalna komunikacija, bilo da li je samo kafa u pitanju ili ono ostajanje dokasno. Ali ja ne pijem, ja sam jedan od ljudi koji se svakodnevno bori protiv konzumacije alkohola.

RepublikaFoto: Starsport
Danilo Ikodinović

Bivši vaterpolista Danilo Ikodinović takođe ostavlja između 10 i 20 odsto:

- To je neka moja mera, zavisno od toga koliko sam zadovoljan. Nemam restoran, zatvorio sam, prestao sam da se bavim kafanom i takvom vrstom ugostiteljstva, imam sad tri ekspres restorana koja rade super.

Pravila u svetu

  • države u kojima je napojnica regulisana u okviru računa: Švajcarska, Belgija, Danska, Indija, Italija...
  • zemlje gde bakšiš nije u okviru računa, ali se očekuje: Izrael, Portugal, Austrija, Turska, Grčka...
  • države u kojima se smatra nekulturnim ostaviti bakšiš: Japan (u ekstremnim slučajevima prihvatiće napojnicu, ali isključivo u koverti), Kina (menja se običaj, naročito u Hongkongu), Singapur, Island, Gruzija, Južna Koreja...
RepublikaFoto: Tanjug
Vladimir Đukanović

Poslanik SNS Vlada Đukanović ima zanimljivo viđenje ove problematike:

- Ostavljam bakšiš, ali nekad me zadesi sramota. Ne volim da nosim novac u džepu, plaćam uglavnom karticom, pa se nekad desi da ne mogu da ostavim bakšiš. Ti ljudi rade težak posao, ne bih bio na njihovom mestu nipošto. Svako zakera, maltretira, cima, neko dođe isfrustriran da mu se ispunjavaju želje. Ostavljam makar 10 odsto. Uvažavam konobare, vole da se družimo. U Kanadi ako plaćaš karticom, imaš tri opcije koliko hoćeš da ostaviš bakšiš, i ti ukucaš. Mislim da bi bilo dobro da se tako nešto i kod nas uvede.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading