Od Niša do Soluna za tri sata: Počinje izgradnja autoputa kroz Grdeličku klisuru

Autor: Republika

Vesti

18.05.2019

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru otvara se večeras, što će putnicima kroz Srbiju značajno olakšati vožnju, a posebno je korisno turistima koji će u dolazećoj letnjoj sezoni putovati na more u Grčku, omiljenoj letnjoj destinaciji naših građana.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

O izgradnji auto-puta kroz Grdeličku klisuru govorilo se i obećavalo decenijama, ali su radovi počeli tek u jesen 2013. godine. Posle skoro šest godina teške borbe neimara sa nepredvidivom klisurom, južni krak Koridora 10 konačno je završen. Prolazak kroz klisuru omogućiće uštedu vremena putnicima, te je tako najavljeno da će se od Beograda do Skoplja stizati za tri i po sata.

Ova razdaljina od 434 kilometra sada se prelazi za najmanje sat vremena više.

Ako podelite tu kilometražu sa brzinom od 130 km/h, što je maksimalna dozvoljena brzina na srpskim auto-putevima, tačno dobijate rešenje od tri i po sata.

Međutim, u ovu računicu nisu uključena čekanja na granici, naplatnim rampama, gužva na putu, pa će, lako je predvideti, tokom letnje sezone, koja nam i predstoji, za ovu relaciju ipak biti potrebno više vremena.

Takođe, ministarka Zorana Mihajlović nedavno je rekla i da to što je Grdelička klisura savladana znači i da će se sada od Niša do Soluna stizati za tri sata, a od Vranja do Soluna za dva sata.

- Grdelička klisura je potpuno savladana, završena. Ponosna sam na sve radnike koji su radili na toj deonici koja je dugačka 26,3 kilometra. Na njoj imamo 33 mosta, među kojima je i najviši most Vrla od 68 metara, a tu su najduža dva tunela, Manojla i Predejane. Samom Grdelicom će nam trebati 20 do 25 minuta vožnje - rekla je Mihajlović.

Odroni, podzemne vode više puta su pomerali rokove. Posle pet i po godina veliki posao je završen. Izvođači, projektanti, preko 3.500 radnika sa olakšanjem i ponosom gledaju na graditeljsko remek-delo.

- Jer je ovo jedinstven poduhvat, ovako nešto će retko kada ponovo biti građeno u Srbiji, ogromno iskustvo svi mi koji smo učestvovali u realizaciji ovog projekta ćemo poneti - istakao je za RTS Aleksandar Senić, izvršni direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Deonica kroz Grdelicu duga je 26 kilometara.

Ako putujete iz Subotice, kao najudaljenijeg srpskog mesta od Grčke, Gugl mapa pokazuje da vam je sada do Preševa, prvog graničnog prelaza na koji naiđete, potrebno nešto manje od šest sati vožnje. Ako vam je krajnje odredište Solun, isti izvor kaže da je potrebno oko osam i po sati. To sada umanjite za najmanje sat vremena.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading