U Novom Sadu održana prva Parada ponosa

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.05.2019

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Novom Sadu, na centralnogm gradskom Trgu Republike, danas je održana prva Parada ponosa koja je okupila nekoliko stotina građana.

RepublikaFoto: ST/D. SIMIĆ
Foto: Ilustracija

Oni su nosili zastave duginih boja i transparente protiv LGBT fobije. Policija je tokom Parade udaljila grupu srednjoškolaca koji su sobacivali okupljenima i neprimereno ih vređali.

Parada je održana pod motoom "Izađimo zajedno" i finalni je događaj u okviru Nedelje ponosa, koja je organizovana uz podršku Grada Novog Sada i OPENS-a, organizacije Omladinska prestonica Evrope. 

- Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka, svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina - rekao je na skupu predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski.

On je poručio i da je želja učesnika Parade da - ne budu žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije -.

- Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanu na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život - rekao je Kocevski.

Prvoj novosadskoj paradi ponosa prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković, koja je rekla da je Novi Sad primer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije, da danas žele da pošalju poruku tolerancije i daju primer i ostalim gradovima i opštinama.

- U Novom Sadu učinjen je značajan korak u borbi za toleranciju i protiv diskriminacije LGBT osoba, pa je 2016. godine u organizaciji Labrisa, u saradnji sa Crtom i Atinom, formirana lokalna mreža u gradu, a 23. decembra potpisan je Memorandum između 13 gradskih i pokrajinskih institucija i organizacija civilnog društva, a grad je koordinator. Iako je projekat završen 2017. godine, njemu su se pridružile i druge gradske ustanove i organizacije. Prošle godine otvorili smo Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama u okviru gradske ustanove za socijalnu i dečiju zaštitu - rekla je Koković. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading