Srpska medicina ko nemačka: Pileća supa i soda bikarbona su nam lekovi broj 1

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.05.2019

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdravstveni izveštaj farmaceutske kompanije pokazalo da Srbi, Poljaci i Nemci najviše pribegavaju alternativnoj medicini kada se razbole.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada osete prve simptome prehlade ili stomačnog virusa više od trećine Srba poseže za "bakinim kućnim lekovima", u Evropi u tome prednjače Nemci, dok se Italijani i Belgijanci u najvećem broju slučajeva oslanjaju na apoteku.

To je jedan od zaključaka petog Zdravstvenog izveštaja farmaceutske kompanije Štada, predstavljenog na međunarodnoj konferenciji u Berilinu u okviru projekta "Budućnost zdravlja".

Studija je pokazala da se na "kućne" lekove kao što su pileća (bakina) supa, čaj od nane, đumbir, soda bikarbona ili flaša sa vrelom vodom najviše oslanjaju Nemci (49 odsto), Poljaci (42 odsto) i Srbi (37 odsto).

S druge strane, za bakinim lekovima najređe posežu Italijani (14 odsto) i Belgijanci (16 odsto), koji lekove za prehladu ili stomačni virus pronalaze u apotekama, kao i Rusi koji su uvereni da znaju koji im je lek potreban i sami ga kupuju u apoteci, što čini polovina njih (49 odsto).

Većina ispitanika se savetuje sa apotekarom kada kupuju lek u apoteci, a o njegovim dejstvima najviše se raspituju Italijani (58 odsto), Španci (54 odsto) i Srbi (47 odsto).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading