Alko-test na granici: Mađarski carinici se iživljavaju nad putnicima

Autor:

Vesti

16.05.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobjašnjiva višesatna čekanja, trkeljisanje stvari, alko-testiranje, zabrana izlaska iz vozila, samo su neke od neprijatnosti sa kojima se susreću naši putnici koji su krenuli put Mađarske. Na ovo je ukazao Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), rečima da je ono što se dešava na graničnim prelazima sa mađarske strane skandal i nedopustivo. Najgore je na Horgošu, ali situacija nije ništa bolja ni na ostalim graničnim prelazima sa ovom državom.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Pogranične službe putnike tretiraju kao ljude loših namera i za to nema objašnjenja - kaže Pastor.

On navodi da se čini sve da se putnicima oteža prelaz granice.

- Razumljivo je pošto je u pitanju šengenski prostor da su temeljni, ali ne vidim zašto vozačima na granici treba da rade alko-test, da šetkaju od kola do kola. Sve se čini da se mnogostruko uspori prelazak - objašnjava lider SVM, koji kao jedan od primera torture navodi i to da je u proteklih desetak dana u nekoliko navrata pao informacioni sistem, zbog čega su nastali višesatni zastoji.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Ištvan Pastor

Dragan Ivanović, jedan od putnika koji dva puta puta nedeljno putuje u Budimpeštu zbog posla, kaže da naši građani već duži niz godina trpe gotovo redovne torture službenika mađarske carine i policije, a da se u poslednje vreme to intenziviralo.

- Preći granicu je postalo skoro nemoguća misija. Doskoro je to bilo leti, u sezoni, ali od ove godine je stalno. Imamo tretman malo iznad afričkih migranata. Razmišljam da napustim posao jer mi pola života prođe u čekanjima na granici - kaže Ivanović.

Da li zna šta mu rade službenici: Viktor Orban

Na problem čekanja na mađarskoj granici ukazala je i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, koja kaže da je prioritet u saradnji Srbije i Mađarske skraćivanje čekanja na graničnim prelazima.

- To stvara velike troškove i utiče na ekonomije obe zemlje, i to se nikome ne isplati - kaže Mihajlovićeva, koja je navela i da su razlog pojačanih kontrola verovatno migranti, i to što je Mađarska članica EU, a mi još nismo.

Kako se prave gužve na granici

- informacioni sistem često pada

- do sitnica pregledaju stvari, vozila, ljude

- neobjašnjiva alko-testiranja

- putnicima ne dozvoljavaju odlazak u toalet

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading