U Podgorici će biti osuđena Crna Gora: Akademik Matija Bećković pred završetak procesa optuženima za državni udar

Autor: J. D. J

Vesti

08.05.2019

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Presuda optuženim za državni udar biće presuda Crnoj Gori", poručio je akademik Matija Bećković uoči izricanja presude u Podgorici četrnaestočlanoj grupi, u kojoj je i devetoro Srba optuženih za pokušaj terorizma 16. oktobra 2016, na dan održavanja parlamentarnih izbora. Dan pred izjašnjavanje suda Bećković je bio ubeđen da će oni biti osuđeni, isto kao što je siguran da su nevini.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Matija Bećković

- Crna Gora pre nego što postane članica EU koristi priliku da se obračuna sa srpskim narodom, a u tom poduhvatu nije jedina i koristi tu pojavu obračunavanja sa Srbima na širem planu. Deo toga je i izricanje ove presude. Crna Gora ne sudi nikom drugom niti bi se usudila da sudi bilo kome, osim Srbima - kaže akademik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mandić i Knežević

Na pitanje Srpskog telegrafa može li da uporedi položaj Crnogoraca u Srbiji i Srba u Crnoj Gori, Bećković kaže da u Srbiji njih ima 250.000 samo na papiru, što dovoljno govori kakav tretman imaju ovde.

- Ovako ih ima mnogo više. Ja još nisam sreo nekog ko mi nije rekao da je poreklom iz Crne Gore - ističe akademik.

AKADEMIK: U Srbiji ima 250.000 Crnogoraca samo na papiru, što dovoljno govori kakav tretman imaju ovde

 

 

Podsetimo, crnogorski režim je Bećkoviću i još trojici Srba, među kojima su istoričari Čedomir Antić, Aleksandar Raković i profesor Pravnog fakulteta u Prištini Dejan Mirović, prošlog novembra zabranio ulazak u tu zemlju.

- Ja sam mislio da živim u Crnoj Gori kad umrem, ali sad mi ni to ne daju - zaključuje Bećković.

RepublikaFoto: Tanjug
Bratislav Dikić

Izricanje presude počinje danas u devet ujutru posle više od dve godine od podizanja optužnice i 18 meseci od početka procesa. Osim srpskih državljana, među kojima je najpoznatiji Bratislav Dikić, bivši komandant Žandarmerije, Specijalno državno tužilaštvo tereti i dvojicu Rusa, te dvojicu lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, kao i njihovog vozača.

Oni se terete da su planirali upad u Skupštinu Crne Gore, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se spreči ulazak te zemlje u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading