ŠARČEVIĆ NAJAVIO: U više od 700 škola đaci će biti uniformisani!

Autor: informer.rs

Vesti

30.08.2017

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Đaci u više od 700 srpskih osnovnih škola već od 1. septembra nosiće uniforme na časovima", otkriva za Informer ministar prosvete i obrazovanja Mladen Šarčević.

RepublikaFoto: Tanjug
Najavio uniforme u 700 škola: Mladen Šarčević

Prema njegovim rečima, ova novina biće zasad uvedena u 55 odsto od 1.350 škola, koje će same odlučivati ko će praviti uniforme i kako će ih finansirati.

Ministarstvo prosvete je izdalo preporuku da sve škole treba da uvedu uniforme, a one koje to još nisu učinile imaju obavezu da se izjasne do kraja septembra da li to žele. Ako preporuku odbiju, biće u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje na osnovu ukupnog vrednovanja škola.

Uniforme za sve

Ministar Mladen Šarčević ističe da je ideja ministarstva da što više škola uvede obavezno nošenje uniformi.

- Sve škole imaju obavezu da se izjasne o preporuci ministarstva u vezi s uvođenjem uniformi. Za sada je nešto više od polovine škola odgovorilo pozitivno, ali mi čekamo da svi dostave odgovore, pa ćemo izaći sa konkretnim brojkama. Zato ćemo tek krajem septembra imati precizniju sliku. Škole, naravno, imaju mogućnost i da odbiju da uvedu uniforme, ali će onda biti u podređenom položaju kada dođe na red finansiranje. Ovde poenta nije u uniformisanju, već u ukidanju socijalne razlike među učenicima. Želimo da se izbegne hvalisanje skupom i markiranom garderobom. Ne treba da postoji razlika među đacima, jer je škola mesto gde se pokazuju red i vaspitanje. Svaka škola će sama odlučivati o izgledu uniformi, a praviće ih tekstilne škole širom zemlje. To mogu biti odela za dečake i devojčice, posebne majice, duksevi sa šivenim amblemom škole. Na volji je učenika, nastavnika i direktora da odlučuju o tome - objašnjava Šarčević i dodaje:

- Što se tiče plaćanja, deca koja potiču iz socijalno ugroženih kategorija uniforme će dobijati besplatno dok će ostali plaćati simboličnu cifru uz pomoć lokalnih samouprava, ali i našeg ministarstva. Cena će zavisiti od onoga za šta se škole odluče - naglašava ministar.

Da je povratak uniformi u osnovne škole odlično rešenje za mnoge probleme u ovom sektoru smatra i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

- Učenice u školu dolaze obučene u kratkim suknjama, sa dubokim dekolteima, golih stomaka, a učenici glume mangupe sa gradskog asfalta. Takmiče se ko će se lepše i skuplje obući. To nije prikladno za decu tih godina i dodatno pravi razliku među imućnima i siromašnima. Zato bi uvođenje školskih uniformi trebalo to da promeni. Drago mi je što je ministarstvo već spremilo potencijalne sankcije za škole koje ne uvedu uniforme - kaže Antić.

U Vinči već nose uniforme

U OŠ "Nikola Tesla" u Vinči, gde đaci već godinama nose uniforme, kažu da je ova ideja dala rezultate.

- Za dečake smo izabrali plave, a za devojčice roze uniforme i svi su zadovoljni, niko nema potrebu da se ističe garderobom. Ideja je da se umanji socijalna razlika među učenicima, ali i da roditeljima bude praktičnije jer deca neće prljati svoju garderobu - smatra direktor ove škole Dragoljub Gačić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading