Nemila scena seče drveća obeležila uranak prošle godine: To ne sme da se ponovi, počistite đubre i čuvajte prirodu!

Autor: Republika

Vesti

01.05.2019

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvomajski praznici su odlična prilika da se vidite sa prijateljima koje ne stižete zbog obaveza da viđate onoliko koliko biste voleli. Društvo na okupu, roštilj, piće i priroda - sve što je potrebno za idealan trenutak, ali razmišljajte na duže staze. Omiljena lokacija u šumi, parku ili pored jezera trebaće vam i za sledeću godinu... I za sve one koje dolaze. Zato neka vam ne bude teško - ponesite kese i džakove, pokupite ostatke hrane, počistite sve što možete i obavezno sakupite ambalažu od pića!

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Mislite na to da ćete na isto mesto doći i naredne godine

Ako ste ovog prvog maja krenuli na uranak, odnosno negde u prirodi pravite roštilj trebalo bi da znate par stvari. 

Ono što danas bacite, ostaje u prirodi predugo, mislite o tome!

Podaci koji pokzuju da se plastika veoma sporo razgrađuje su gotovo šokantni. Evo koliko dugo đubre ostaje i zagađuje prirodu:

  • Plastične kese – 20 godina
  • Platične flaše – 450 godina
  • Kartonska ambalaža od hrane – 3 meseca
  • Opušak cigarete – 5 godina
  • Konzerva piva  -200 godina
  • Plastična čaša – 50 godina
  • Staklena flaša – Zauvek

Dakle, počistite za sobom i ne ostavljajte đubrište u prirodi, pogotovo ne plastične flaše, čaše, ambalažu ili konzerve!

Prošle godine bili smo svedoci sramnih scena na poznatim izletištima u Beogradu posle uranka. Takvo ponašanje treba osuditi i treba širiti ideju o zaštiti životne sredine, posebno za ovaj praznik koji je neraskidivo povezan sa prirodom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ne ostavljate flaše svuda

Podsećanja radi, prošlogodišnji uranak obeležilo je bahaćenje mladih ljudi i seča drveća na Košutnjaku.

RepublikaFoto: Tanjug/printskrin
Nemile scene od prošle godine

Tri stabla na Košutnjaku pala prošle godine

Grupa mladića starosti oko 20 godina sa Ceraka posekli su tri drveta na Košutnjaku!

Naočigled izletnika koji su poranili da zauzmu svoja mesta uoči proslave prvomajskog praznika, mladići su uzeli sekire i krenuli da seku stabla.

Danima su se, kažu, spremali za ovu noć i tražili pogodno mesto.

- Svake godine se ovde okupljamo i svake godine smo sve bezobrazniji. Danas smo srušili tri drveta, a sledeće ćemo pet! - poručili su mladići šokiranim novinarima.

- Prekjuče smo došli da prvo vidimo kakva je ovde temperatura noću i zaključili da je optimalna. Juče smo se ceo dan spremali i evo nas večeras ovde, bićemo tu do prekosutra. Devojke će spavati u kolima, mi na vazduhu. Inače, ovo nam je već četvrti put da se okupljamo na Košutnjaku - rekao je jedan od mladića.

Ovi primeri ne smeju da se zaborave i treba da služe kao opomena da se ništa slično više nikada ne dogodi. 

Treba biti odgovoran prema prirodi i uraditi sve kako bi ona bila očuvana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Treba voditi računa i kada se pali vatra

- Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo - saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

On je podsetio da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading