Evo šta se dešava sa dušama umrlih u sedmici od Vaskrsa do Tomine nedelje!

Autor: Republika

Vesti

29.04.2019

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prve nedelje po Uskrsu, obeležava se Tomina nedelja ili mali Uskrs.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tomina nedelja poslednji je dan vodene, prazne ili trapave sedmice, prve nedelje po Uskrsu.

U danima između Vaskrsa i Tomine nedelje vrata raja su otvorena, i smatra se da onaj ko tad umre ide pravo u raj.

Kao i svaka nedelja, i ova je dan za odmor. Naziv je dobila po apostolu Tomi. Po biblijskom učenju, Isus Hristos se po vaskrsnuću javio svojim učenicima, ušavši kroz zatvorena vrata. Osvedočivši se u njegovo vaskrsnuće, ova jedanaestorica su to ispričala dvanaestom (Tomi), koji je u trenutku Isusovog javljanja bio odsutan, no on im odgovori: "Ne verujem, dok to ne vidim".

Osmog dana po Vaskrsu je Isus Hrist ponovo došao među svoje učenike, zatekavši ih sve na okupu i prekoreo Tomu što nije odmah u njegovo vaskrsnuće poverovao. Otuda je Toma, čije ime na jevrejskom znači Blizanac, dobio nadimak Neverni.

Od Tomine nedelje se opet obavljaju molitve za umrle, nakon prekida unutar perioda koji je počeo od Lazareve subote. Na dan posle Tomine nedelje, prvi ponedeljak posle Vaskrsa, Pobusani ponedeljak, u narodu poznat kao "Vaskrs za mrtve", obeležavaju pravoslavni vernici.

Oni na deveti dan od stradanja Isusa Hrista izlaze na groblje i uz molitve pominju pokojnike, služe se parastosi na grobljima, čime živi kao da čestitaju svojim pokojnim rođacima i prijateljima radosni praznik Vaskrsenja Hristovog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading