Obeležena godišnjica stradanja Srba u logoru i smrti Gavrila Principa u Češkoj

Autor:

Vesti

29.04.2019

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić predvodio je juče ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u nekadašnjem logoru u mestu Jindrihovice u Češkoj.

RepublikaFoto: Republika.rs
Ceremonija je održana kod spomen kosturnice u kojoj počiva 7.100 naših sunarodnika

Ceremonija je održana kod spomen kosturnice u kojoj počiva 7.100 naših sunarodnika. Istog dana u nekadašnjem austrougarskom zatvoru u Terezinskoj tvrđavi održana je ceremonija polaganja venaca i obeležavanja 101. godišnjice smrti Gavrila Principa u Češkoj Republici.

- Gavrilo Princip je umro na današnji dan 1918. godine, samo sedam meseci pre nego što se ostvarila njegova vizija o ujedinjenju srpskog naroda i drugih jugoslovenskih naroda. A koje vizije mi danas moramo da imamo? Naša vizija trebalo bi da budu zasnovane na vizijama svih naših slavnih predaka, a to su sloboda i jedinstvo srpskog naroda i njegovo očuvanje. Zato danas, na veliki hrišćanski praznik Vaskrs, ovde na ovom mestu napajamo se snagom, voljom i idealima Gavrila Principa - rekao je juče Nerić u logoru u Terezinu.

RepublikaFoto: Republika.rs

Ceremonijama su prisustvovali pored predstavnika ovog ministarstva i predstavnici ambasade Srbije u Češkoj Republici, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, studenti Kriminalističko policijskog univerziteta, kao i predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Spomen kosturnica u mestu Jindrihovice mesto je stradanja srpskih zarobljenika za vreme Prvog svrtskog rata. U Jindrihovicama se u periodu od 1915. do 1918. godine nalazio najveći koncentracioni logor na teritoriji tadašnje Austrougarske. Kroz logor Jindrihovice je prošlo oko 40.000 zarobljenika, među kojima je najviše bilo Srba.

Gavrilo Princip rođen je u Obljaju, 25. jul 1894. godine, a preminuo u Terezinu 28. aprila 1918. godine. U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin danas postoje samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, koji svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča sa imenom zatvorenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading