Pred nama je najradosniji praznik! Na Vaskrs obavezno ustanite rano, a OVO nikako ne bi trebalo da uradite!

Autor:

Vesti

27.04.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva zajedno sa vernicima sutra proslavlja najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs. Za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji koje Srbi sa kolena na koleno prenose vekovima, a mi vam otkrivamo šta bi trebalo da radite u nedelju, a šta ne.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto ilustracija

Za Vaskrs je poželjno ustati što ranije. Isto tako, ne bi trebalo zaspati pre ponoći. Kažu da ako na ovaj praznik legnete rano, bićete pospani sve do narednog Vaskrsa.

 

 

 

Dalje, običaji nalažu da bi trebalo da se umijete vodom u kojoj su potopljeni dren, zdravac, bosiljak, kao i crveno vaskršnje jaje, a da bi deca bila crvena i zdrava tokom čitave godine, dotaknite ih crvenim jajetom.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Tucanje jajima, pozdrav i otpozdrav

Jedan od sastavnih vaskršnjih običaja jeste i tucanje jajima. Naime, gosti i domaćini tucaju se ofarbanim jajima, a pravila su jednostavna. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo. Ovo naročito predstavlja radost za decu.

Foto: pixabay.com

O tome koliko je tucanje jajima važan vaskršnji običaj, svedoči i podatak da se u Mokrinu već nešto više od dve decenije održava Tucanijada, svetsko prvenstvo u tucanju vaskršnjim jajima. Pripreme traju mesecima, a takmičenje okuplja kako domaće, tako i učesnike iz drugih država. Za ovu priliku farbaju se kokošija jaja, prepeličja, guščija, pačija, pa i nojeva jaja.

Vaskrs - pokretan praznik

Vaskrs je pokretan praznik, praznuje se u prvu nedelju posle punog meseca koja je sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje.

Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja.

Na Vaskrs se najpre jedu kuvana jaja, posebno pripremana povodom ovog praznika. Takođe, gost se prvo daruje farbanim jajetom.

Sve do Spasovdana uobičajeni pozdrav je "Hristos vaskrse"! i "Vaistinu vaskrse"! 

Pobusani ponedeljak - dan posvećen mrtvima

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi... Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob i potom se dele sirotinji.

U tom smislu, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.  

Odakle dolazi Vaskršnji zec?

Prema nekim izvorima, Vaskršnji zec dospeva najpre na američko tle i to zajedno sa nemačkim doseljenicima u 18. veku.

Naime, prema tradiciji koja se naziva Osterhase ili Oschter Haws, deca prave gnezdo u koje ovo stvorenje može da polaže šarena jaja. Običaj se postepeno širio, pa su deo Uskršnjeg darivanja potom postale i čokolade, kao i drugi slatkiši. Gnezdo je ubrzo zamenjeno pletenom korpom. Takođe, kako zec ne bi ogladneo od naporne kupovine, deca bi mu ostavljala šargarepu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading