Kada je najbolje da se pričestim? Odgovor na ovo pitanje nosi SNAŽNU PORUKU koja će vas trgnuti iz zabluda!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

24.04.2019

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budući da ove nedelje većina pravoslavnih hrišćana posti, često se može čuti i pitanje da li postoji dan kada je "najbolje" pričestiti se. Jedni tvrde da je to Veliki četvrtak, s obzirom da se tog dana odigrala Tajna večera, dok drugi dolaze na Veliki petak spremni za pričest, ipak pravo vreme za taj sveti čin, kako ljudi od vere tvrde, nema mnogo veze sa određenim danima ili datumima.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

- Pitanje kada je najbolje pričestiti se nema mnogo smisla. I ne treba zaboraviti da je na Veliki Petak nemoguće da se bilo ko pričesti, jer tada Crkva ne služi Liturgiju – dakle, nema pričešća. Međutim, ono mnogo bitnije što proizilazi iz ovakvog pitanja pojedinih vernika, jeste nažalost shvatanje da je Crkva poistovećena sa trgovačkim centrom koji zadovoljava naše trenutne potrebe, a ne one koje se tiču večnosti, pošto govorimo o Vaskrsu – objašnjava dr Rastko Jović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

Drugim rečima, skloni smo da sve svedemo na kupoprodajni odnos: mi Bogu dajemo običaj, a Bog nam zauzvrat daje dobro.

- Ono što nedostaje u svemu tome jeste da razumemo šta je bila suština Hristovog života, a to je da nam pokaže kako da volimo. Dakle, ne postoji dan kada je "dobro" pričestiti se, a neki drugi "nije dobar". Na svakoj službi Liturgije Hristos poziva ljude jer ih voli, daje se i nudi kroz pričešće. Кada se pričešćujemo, mi odgovaramo na Hristov poziv ljubavi, i istovremeno se povezujemo sa drugim ljudima koji su sa nama zajedno na službi. Pričešće je dakle odgovor na Hristovu ljubav i učešće u njoj - sa nadom da će nas ljubav oplemeniti i menjati. Ukoliko želiš da voliš, činićeš to kad god možeš, a ne iz razloga kratkoročne koristi koja u kontekstu ljubavi nema smisla – objašnjava on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading