STEROIDI NA IZVOL'TE: Pun grad oglasa

Autor: Tanjug

Vesti

29.08.2017

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro po celom Beogradu mogu se videti leci kojima se reklamira prodaja steroida, sa brojem telefona i veb adresom, uz naznaku da se "naručuju Vajber porukom, a šalju brzom poštom", moguće ih je naručiti i preko više adresa na internetu, a sve to je apsolutno nelegalno, kaže direktorka Antidoping agencije Milica Vukašinović - Vesić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Oglašavanje i prodaja steroida striktno je zabranjena

Veb strane koje se bave prodajom steroida aktivne su, preporučuju "najbolje proizvode", odnosno steroide, anabolike, peptide, hormone rasta, imaju tablete, ampule i u cenovnom rasponu su od 29 do 80 evra.

Oglašavanje prodaje i prodaja steroida apsolutno nije legalno, objašnjava Vukašinović Vesić za Tanjug i kaže da je to regulisano Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

- Članovi 38 i 39 tog zakona kažu da omogućavanje korišćenja doping sredstava podrazumeva zatvorsku kaznu od šest meseci do 10 godina, kao i da proizvodnja i stavljanje u promet, odnosno prodaja zabranjenih doping sredstava podrazumeva kaznu od šest meseci do 12 godina - kaže Vukašinović Vesić.

Steroidi su praktično veštački hormoni koji su, naglašava, vrlo štetne supstance, veoma loše za zdravlje, naročito mladih ljudi, a posle njihovog korišćenja, ukazuje, može doći do vrlo ozbiljnih posledica po zdravstveno stanje.

- Između ostalog, može da dođe i do srčanog udara, karcinoma jetre, različitih psihoza, a to, je naravno opasno i nije preporučljivo nikome. Svakako nikada nikome ni u kakvoj situaciji ne bismo preporučili nikakve steroide, veoma su štetni po zdravlje, a u nekim situacijama zaista mogu dovesti do iznenadne srčane smrti - izričita je direktorka Antidoping agencije.

Kaže da ne zna da postoji "pametno" korišćenje steroida, jer su u pitanju veoma štetne supstance koje, pre svega, koriste oni koji žele "brzo da postignu rezultat", jer, postoji taj "imperativ lepog razvijenog muškog i ženskog tela".

- I iz tog razloga se pribegava steroidima - zbog brzog rezultata i što lepšeg izgleda, ali, a posle njihovog korišćenja, može doći do vrlo ozbiljnih posledica po zdravstveno stanje - kaže Vukašinović Vesić.

Kaže da naša policija ozbiljno pristupa tom problemu, postoje velike zaplene doping sredstava, a da je njena Agencija praktično konsultant u tim situacijama, jer je jedina u zemlji koja može da kaže za nešto što je zaplenjeno, da li je doping sredstvo, steroid i tako dalje...

U tom smislu, kako kaže, Antidoping agenciju konsultuju, a takođe, saznanja do kojih dođu u Agenciji i informacije koje dobiju sa terena, skupljaju na jedno mesto i prosleđuju Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK-u).

On kaže da se u njenoj Agenciji potencira na tome da sportisti i rekreativci kroz hranu mogu da unesu sve što im je neophodno, ukoliko se dobro, ispravno i kvalitetno hrane, a da se eventualno u slučajevima gde se otkriju nedostaci, veoma pažljivo preporučuju suplementi, ali nikome ko je mlađi od 18 godina.

Antidoping agencija Srbije, kako kaže njena direktorka, u mogućnosti je da u akreditovanoj laboratoriji u Kelnu izvrši testiranja određenih suplemenata i lekova, za koje proizvođač ili uvoznik želi da dobije markicu "Doping free", koja se odnosi na testiranje određenog proizvoda na anabolike i stimulanse.

Te dve grupe doping sredstava, objašnjava Vukašinović Vesić, koje potencijalno mogu da se nađu u nekom suplementu - testiraju se i nakon toga, ukoliko prođu, izdaju se markice "Doping free" na određenu seriju proizvoda, koja onda stoji na njima, kako bi korisnici znali da su bezbedni.

- Ali, svakako nikada nikome ni u kakvoj situaciji ne bismo preporučili nikakve steroide, veoma su štetni po zdravlje - jasna je Vukašinović Vesić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading