Lončar: Rak kože je izlečiv u ranoj fazi

Autor:

Vesti

16.04.2019

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja predstavilo je Nacionalni vodič za melanom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je značaj tog priručnika u prevenciji, dijagnostici i lečenju te bolesti kože, od koje, kako je rekao, sve više raste obolelih u Srbiji i svetu. Ministar je ukazao da je melanom 2015. u Srbiji bio 11. najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

- U desetogodišnjem periodu posmatranja, zaključno sa 2015, registrovan je porast stopa incidencije od melanoma, kao i linearni porast stopa umiranja - rekao je Lončar na skupu u VMA na kojem je predstavljen vodič. U razvijenim zemljama, prema njegovim rečima, 80 odsto melanoma se otkrije u ranoj fazi bolesti, zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, dok podaci u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu.

- Razvoj i primena vodiča za krajnji cilj imaju povećanje broja rano otkrivenih melanoma i njihovo odgovarajuće lečenje, što će usloviti smanjenje morbiditeta i mortaliteta, ali i smanjenje troškova lečenja - rekao je on. Vodič potpisuje 46 autora, odnosno stručnjaka različitih specijalnosti iz zdravstvenih ustanova kao što su KCS, KCV, Institut za javno zdravlje "Batut"...

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading