KRKOBABIĆ DO VASKRSA OSNIVA NACIONALNI TIM: Kreće udarnička bitka za spas sela!

Autor:

Vesti

12.04.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalni tim za spas sela Srbije biće formiran do kraja meseca, precizirao je Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj. Tim će činiti predstavnici Odbora za selo SANU, ugledni stručnjaci i poznate ličnosti koje će delovati svojim autoritetom, a svi zajedno će već od Vaskrsa udarnički krenuti u borbu za oživljavanje opustelih srpskih sela.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Milan Krkobabić

U Srbiji postoji 4.709 sela, a svako četvrto nestaje, što znači da je 1.200 u fazi propadanja. Od toga 1.034 ima manje od 100 stanovnika, dok u 550 ne živi ni 50 duša. Više od 200 sela nema stanovnika mlađeg od 20 godina. Ako ona nestanu, nestaće i Srbija, upozoravaju stručnjaci.

DUGOROČNA STRATEGIJA

Dragan Škorić, predsednik akademijskog odbora za selo SANU, kaže da će tim imati zadatak da definiše dugoročnu strategiju oporavka srpskog sela.

- Pre dva dana smo bili u banatskom selu Krajišnik, u kome ima 140 praznih kuća, a u Srbiji je ukupno takvih 50.000. Selo stari, prazni se, prirodni resursi su zapušteni, škole prazne, obdaništa nema, sve to treba uzeti u obzir i napraviti viziju oporavka. Ovaj tim će biti početak - kaže Škorić.

Kako ističe, činiće ga 11 članova odbora za selo SANU različitih struka, specijalista za zemljište, navodnjavanje, zadrugarstvo, a ostale će odabrati ministarstvo među javnim, društvenim i kulturnim radnicima. Poseban akcenat biće na zaustavljanju odlaska mladih.

- Imamo nekoliko ideja kako ih stimulisati da ostanu, a one koji su otišli da se vrate. Jedna je da se društvena zemlja, tamo gde je ima, dodeli mladim bračnim parovima, da im se da povoljan kredit za opremu, za obradu ili osnovno stado u stočarstvu - objašnjava Škorić.

Potpredsednik akademijskog odbora Milovan Mitrović kaže da će pozvati sve institucije da se uključe u rešavanje problema.

- Ovaj tim treba da im skrene pažnju da je neophodno da i oni u svom domenu povedu računa o ljudima na selu. Tim treba da ukaže na probleme i način rešavanja i istovremeno mobiliše lokalne, regionalne i republičke institucije da se uključe u rešavanje, da u svojim aktivnostima predvide ono što će učiniti za selo - kaže Mitrović.

VAŽNO KAO RADNA MESTA

Pustošenje sela u Srbiji, prema mišljenju profesora Vladimira Goatija, može da zaustavi samo promišljena politika.

- Pražnjenje sela je civilizacijski trend, ali je ono mnogo intenzivnije kod nas, iako imamo sve pretpostavke za život na selu. Ako bi se taj trend nastavio na kraju bismo spali na Vojvodinu, Beograd i nekoliko mesta. Srbija bi ostala prazna. Naš problem je kako to bar usporiti ili preusmeriti, ako ne možemo da zaustavimo. To je jednako važno kao otvaranje novih radnih mesta - ocenjuje Goati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading