Srbija i Italija zajedno za niže cene lekova

Autor: Tanjug

Vesti

08.04.2019

18:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Italija ubuduće će zajednički nastupati kako bi se obebedile niže cene lekova i veća transparentnost, dogovoreno je danas na zajedničkom sastanku ministara zdravlja dve zemlje Zlatibora Lončara i Đulije Grilo.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zlatibor Lončar

- Želimo te stvari da isteramo na čistac zajedno, da ne mogu da nas ucenjuju farmaceutske kuće i farmaceutski lobiji i kako ne bi trpeli građani. Mnogo očekujemo od toga - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon sastanka za Tanjug.

On je dodao da će u narednih mesec, dva imati sastanak u SVetskoj zdravstvenoj organizaciji, a očekuje da će im se još neke zemlje priključiti. Očekuje da će lekovi biti jeftiniji i dostupniji, te da niko ne može da ucenjuje.

- Očekujem jednu sigurnost za sve građane i sve pacijente. Da ne može da se desi da farmaceutske kuće tri dana pre nego što će da nestane lek ili aktivna supstanca obaveste nas o tome i da prođu bez ikakve kazne, a da svi zbog njih trpe - istakao je ministar.

Još je dogovoreno da ukoliko u Srbiji za hitne pacijente za transplantaciju nema organa, da oni budu prioritet u italijanskim transplantacionim centrima: "Možda ćemo napraviti i zajedničke liste čekanja".

Sa ministrom Lončarom na sastanku bio je i ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić. Dva ministarstva imaju potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti zdravstva i medicinskih nauka. Na osnovu tog Memoranduma potpisan je sporazum u oblasti celijakije, a sa Nacionalnim centrom za transplantaciju Italije, potpisan je Protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa.

Sa Italijom postoji dugoročna saradnja u oblasti kardiovaskularnih bolesti između Opšte bolnice grada Leko (provincija Lombardija) i Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Dugoročna saradnja i podrška eminentnih italijanskih stručnjaka Institutu za majku i dete u razvoju programa za transplantaciju kostne srži koja je počela još devedesetih godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading