ŽALOSNO! Jezive scene na Zaovinskom jezeru - gola zemlja, stabla padaju, kuće se ruše...

Autor:

Vesti

06.04.2019

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nivo vode Zaovinskog jezera na Tari drastično je opao, pokrenuta su klizišta do sada nezapamćenih razmera, dok se slike popucale zemlje i oštećenih kuća samo ređaju na društvenim mrežama.

RepublikaFoto: facebook.com/Drina Info Portal
Zaovinsko jezero

Već pet dana 13 kuća na Zaovinskom jezeru je na klizištu koje je i dalje aktivno. Meštani u napuklim kućama, bez puta, vode i struje, strahuju za svoju bezbednost. Pale su čak i bandere sa strujom. U brdu se , kažu, dan i noć čuje tutnjava od odrona u šumi. Padaju stabla, pričaju uplašeni meštani.

Jezero Zaovine je akumulaciono jezero reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Iz Elektroprivrede su saopštili da nije došlo do vanrednog ispuštanja vode i da je kota jezera oko 20 metara iznad dozvoljenog minimuma. Meštani su pak veoma zabrinuti.

 

 

 

Službe Nacionalnog parka Tara, u kome su Zaovine, obavestile su Zavod za zaštitu prirode, čija stručna lica treba da urade procenu ove katastrofe, kako po materijalna dobra, tako i po prirodu u zaštićenom području.

 

 

 

 

 

 

U Zaovinama klizište svaki dan poprima sve veće razmere i iz Nacionalnog parka upozoravaju da boravak na ovom području više nije bezbedan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading