Velika novina ove godine: Roditelji neće moći da upišu dete u prvi razred, ako OVO nije ispunjeno!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

01.04.2019

07:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva potrebna dokumenta za upis budućih prvaka, koji počinje od danas, 1. aprila i trajaće do 31. maja, škole će nabavljati elektronski, osim lekarskog uverenja, što su roditelji obavezni da donesu. Međutim, deca koja nisu vakcinisana neće moći da budu upisana, a roditeljima su, ako im dete ne krene u školu, zaprećene kazne do 100.000 dinara!

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Roditeljima je ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

- Sve drugo, dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište, elektronski se nabavlja. Za to je obučeno dosta ljudi, direktori imaju uputstva, imaju i kol-centrar gde će se javiti ako im nešto bude nejasno - rekao je Šarčević za TV Prva.

U prvi razred osnovne škole biće upisana generacija rođena od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine, što znači da će do polaska u školu, 1. septembra, napuniti najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po. U Ministarstvu prosvete procenjuju da u Srbiji ima između 68.000 i 70.000 mališana tog uzrasta. Naknadni rok za upis pravaka je od 20. avgusta 2019. Da bi se upisala mlađa deca, godinu ranije, potrebna je dodatna provera njihovih sposobnosti kod psihologa.

Dokumenta i pregledi

Za upis prvaka potrebni su izvod iz matične knjige za dete, uverenje o pohađanju predškolskog programa i uverenje o prebivalištu (sve to nabavlja škola, elektronski), a roditelji su dužni da dostave i potvrdu da je dete prošlo lekarski pregled.

Lekarki pregledi obavljaju se u domovima zdravlja, gde prvo pedijatar pregleda dete, a potom ona prolaze preglede kod očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Na ovim pregledima potrebno je i da se deci urade analize krvi i urina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obavezne vakcine

Pošto su neki roditelji odbijali da vakcinišu decu, ili iz nekog drugog razloga to nisu uradili, lekari napominju da deca neće moći da pođu u školu ako nisu primili DT, OPV i MMR vakcine. Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu.

Za roditelje koji bez opravdanja ne upišu decu na vreme, što se odnosi i na one koji nisu vakcinisali decu, sledi kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Upis škole po želji

Dosta roditelja je već predalo prijave za upis deteta, jer su želeli da izaberu školu kojoj deca ne pripadaju po adresi stanovanja, a to su mogli da urade do 1. februara. Takva praksa je, razumljivo, najčešća u većim gradovima. Primera radi, u Beogradu su tu mogućnost iskoristili mame i tate 2.106 mališana, a i u Novom Sadu se svake godine beleži sve više takvih zahteva.

Roditelji u Beogradu požalili su se prethodnih dana da nisu mogli u apotekama da nađu obavezne vakcine, jer i redovno vakcinisana deca treba da ih prime pred polazak u školu. Do problema je došlo zbog nestašice dve vakcine francuskog proizvođača, dultavaksa i tetraksilina, ali je prva već stigla u apoteke, a druga će stići do sredine aprila.

Psiholog i pedagog

Deca bi pre upisa trebalo da prođu razgovore sa psihologom i pedagogom, gde prepoznaju predmete sa slike, razvrstavaju predmete po veličini i proverava se kako se orijentišu u prostoru. Psiholog i pedagog proveravaju i to koliko je dete emotivno zrelo za polazak u školu, u šta se ubraja i samostalnost i spremnost da se odvoji od roditelja, njegova socijalna zrelost (da li može mirno da sedi na času, da li se druži sa drugom decom...), kao i intelektualnu zrelost, odnosno da li može da uči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading