Alarmantni podaci! Svaki sedmi srednjoškolac na drogama, a ove vrste opijata najviše konzumiraju

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

30.03.2019

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki sedmi srednjoškolac u Srbiji konzumira drogu, alarmantni su podaci Ministarstva omladine i sporta i Centra za edukaciju! Prema ovom istraživanju, učenici ubedljivo najviše koriste marihuanu, dok su na drugom mestu sintetičke droge poput ekstazija!

Foto: Ilustracija

Današnji tinejdžeri nemaju saznanja šta tačno koriste, niti koje su moguće posledice čak i jednokratnog konzumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da je ovaj trend sve prisutniji među tinejdžerima koji nisu ni svesni da samo jedna doza može da ostavi katastrofalne posledice po zdravlje.

Oni ističu da celokupno društvo, ali pre svega roditelji moraju mnogo efikasnije da rade na rešavanju ovog problema.

Istraživanje "Podrška mentalnom zdravlju mladih u Srbiji" pokazalo je da je od 249.000 srednjoškolaca više od 35.000 probalo jednu ili više droga.

Komisija za borbu protiv droge u školama

Vlada Srbije 2018. godine osnovala je ministarsku Komisiju za prevenciju upotrebe droga u školama koja u svom delovanju ima pristup zasnovan na naučnim dokazima. 

Prema rečima ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara, cilj komisije je podizanje svesti mladih o štetnim posledicama upotrebe droga, jačanju samopouzdanja, pružanju otpora vršnjacima koji koriste drogu, pronalaženju alternativa i stvaranju pozitivnih primera.

- Nimalo pohvalni rezultati pokazuju da je 14 odsto učenika srednjih škola probalo bar jednu vrstu droge u poslednjih godinu dana. Od tog broja, deset odsto je probalo samo jednu vrstu droge, pretežno marihuanu, dok je četiri odsto konzumiralo dva ili više narkotika - navodi se u istraživanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading