Globalna akcija: Sat u mraku za svetliju planetu

Autor: Tanjug

Vesti

30.03.2019

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U globalnoj akciji "Sat za našu planetu", građani, institucije i kompanije večeras od 20.30 do 21.30 isključiće svetla i dekorativnu rasvetu, a cilj je da se obezbedi čista energija i zaštite prirodni resursi.

RepublikaFoto: pixabay.com

U toj akciji, koju je pre 13 godina pokrenula Svetska organizacija za prirodu, učestvuje i Srbija, a ove godine glavni moto je da se ukaže na štetnost plastike. A i Evropska unija najavila je da će zabraniti proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

Za sat vremena akcije "Sat za našu planetu", svet uštedi oko 12 odsto struje. To su neke procene, ali je najbitnije da se skrene pažnja na emisiju štetnih gasova koja je i najveća u proizvodnji energije, prenosi RTS.

Duška Dimović iz Svetske organizacije za prirodu kaže da poslednje analize ukazuju na to da rezultati stanja prirodnih resursa u svetu nisu dobri.

"Iako smo se Pariskim sporazumom obavezali da smanjimo emisije staklene bašte, posebno ugljen-dioksida, to ne ide tom brzinom. Najnoviji podaci globalnog Instituta za energetiku pokazuju da smo prošle godine imali 1,7 odsto povećanje ugljen-dioksida umesto da ga smanjujemo. Tako da je jako važno da što pre reagujemo. Jer biodiverzitet, eko-sistemi, biljke i životinje oko nas koje su i suština našeg života ne mogu više da izdrže uslove na planeti. Zato moramo da štedimo resurse", rekla je Dimovićeva.

Ona ističe da je važno da se smanji upotreba plastike, jer njenim odlaganjem i spaljivanjem dolazi do povećanih emisija štenih gasova.

Smatra se da će emisija štetnih gasova staklene bašte biti 50 odsto veća do 2023. godine. 

- Osim što utiče na klimatske promene, plastika utiče na sve nas - 80 odsto plastike završi u morima i okeanima koje uništavaju život. Čak je 270 vrsta ugroženo od plastike koja dolazi sa kopna, znači, sve što bacamo na kraju završi kao mikroplastika i u našoj hrani, prvenstveno u ribama - ukazala je Dimovićeva.

Ove godine akciju "Sat za našu planetu" u Srbiji podržavaju gotovo svi gradovi i opštine, kao i brojne institucije, ustanove, kompanije škole i pojedinci. Centralna akcija počeće u 20 sati u "Impakt habu" u Makedonskoj ulici u Beogradu.

Duška Dimović pozvala je zainteresovane da čuju poruke "eko musketara", to su, kaže, učenici osnovnih škola koji imaju slogan "Svi za planetu, planeta za sve" i da čuju koncert klasične muzike dve devojčice, jer je najvažnije edukovati decu da znaju da čuvaju planetu, a energiju racionalno troše.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading