Izgovorite ovu molitvu na današnjeg sveca i desiće vam se čudo!

Autor: Republika

Vesti

25.08.2017

19:23

Danas su sveti Nikita i Fotije prizivaju se u molitvama i u narodu se veruje da na današnji dan treba da se izgovori molitva da bi vam krenulo sve na bolje u životu!

Tanjug/AP
Izgovorite danas navedenu molitvu i krenuće vam sve na bolje

MOLITVA

Nauči se poštovati i voleti male i proste ljude. Takvih je najviše na zemlji; takvih je najviše i u carstvu Božjem. Kod njih nema gordosti, tj. osnovnog bezumlja, od koga boluju duše bogatih i silnih ovoga sveta. Oni izvršavaju svoju dužnost u ovome svetu često savršeno, pa ipak im izgleda smešno, kad ih neko pohvaljuje za to; dok velikaši traže pohvalu za svako svoje delo, često i nesavršeno izvršeno.

Priča o Nikiti i Fotiju

Car Dioklecijan poseti jednom grad Nikomidiju sa zlim umišljajem, da tu potpuno istrebi hrišćane. Pa kada poče bezdušno mučiti hrišćane, pojavi se pred njim sveti Anikita, jedan od gradonačelnika, i ispovedi pred carem svoju veru u Hrista Gospoda, Boga u telu radi našeg spasenja. Uz to još Anikita izobliči idole kao gluvo i nemo kamenje, kojima klanjati se nedostojno je razumna čoveka. Razjaren car naredi, te mu jezik odsekoše. No Anikita silom Božjom i dalje govoraše. Tad pustiše lava na njega, no lav se umiljavaše oko njega. U tom času Herkulov hram pade. Fotije, srodnik Anikitin, videći trpljenja Nikitina, poljubi Nikitu, objavi sebe za hrišćanina i doviknu caru: "O idolopokloniče, postidi se, bogovi su tvoji ništavila!" Car naredi, da ga odmah mačem poseku. No dželat, dignuvši ruku na Fotija svetog, sam sebe udari mačem i umre. Posle dugih muka bacise ih obojicu u tamnicu, gde tamnovahu tri godine. Tada ih izvedoše, zazariše ogromnu peć i baciše u oganj. Mnogi drugi hrišćani, ljudi, žene i deca svojevoljno uđose s njima u oganj. I iz ognja ču se molitva hrišćana, kojom blagodarahu Bogu za smrt mučeničku. Postradaše svi oko 305. godine.

Komentari (0)

Loading