Jedinstvena prilika za osobe sa smetnjama u razvoju: Zvuci srca odjekuju u čitavom regionu!

Autor: A. MARTINOVIĆ

Vesti

29.03.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stalno menjamo radna mesta kako nam ne bi bilo dosadno. Najpre sam bio u kafiću, sad sam u radionici i tako ukrug. Najviše volim da šijem na mašini i pravim cegere na koje kasnije lepimo crteže koje sami nacrtamo. Ovako čitaocima Srpskog telegrafa dočarava svoje iskustvo Petar Đurđević, jedan od zaposlenih u kafiću "Zvuci srca", radionici i prodavnici u Čuburskoj ulici u Beogradu, jedinoj adresi u Srbiji i regionu gde su svi zaposleni - osobe sa smetnjama u razvoju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Jedinstvena prilika za osobe sa smetnjama u razvoju

Prostor za rad ovim ljudima, kojih je trenutno 15 i koji imaju između 19 i 35 godina, obezbedio je grad Beograd na desetogodišnju upotrebu, a opremu Ministarstvo za rad. Ideja je potekla od humanitarne organizacije Dečje srce, to jest od njenog radnog centra.

Direktor Dečjeg srca Goran Rojević objašnjava da su osobe sa lakim mentalnim smetnjama najteže zapošljiva kategorija ljudi, koje tokom celog života neko mora da zastupa.

- Ovim radnim centrom smo hteli da promovišemo njihove potencijale i da pokažemo da oni mogu da rade i da se više ne osećaju odbačeno i neprihvaćeno. Radni centar im to omogućava, oni stvaraju kontakte, uče se ponašanju, kulturi, što će im biti od koristi da u budućnosti budu što samostalniji - kaže Rojević.

Rojević: Oni mogu da rade, zadovoljni su i više se ne osećaju odbačenima

Upravo tome nada se i Bojan Kovačević, kome je, u vreme boravka naše ekipe, bio prvi dan u Čuburskoj.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Goran Rojević i Sašenka Mirković

- Ranije sam dolazio u ovaj kafić sa tatom i poželeo da i ja ovde radim. Dosta sam naučio za jedan dan, brzo napredujem. Jedva čekam sutra da dođem ponovo na posao - priznaje Kovačević.

Defektolog Sašenka Mirković zadovoljna je tempom kojim zaposleni, koji inače rade u dve smene, napreduju.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Proizvode, pevaju, kuvaju...

U radionici osobe sa smetnjama u razvoju prave razne predmete, poput cegera, činija, šolja, dekoracija koje sami šiju, peglaju, izlivaju i prodaju u prodavnici u okviru centra. Ono po čemu se ovaj centar razlikuje od bilo kog sličnog u svetu je to da u kafiću sredom nastupa rok bend čiji članovi takođe imaju smetnje u razvoju. Uskoro će i kuhinja početi sa radom, tako da će osobe sa smetnjama u razvoju moći da se okušaju i u spremanju hrane za goste restorana.

- Odlični su, devojka koja je bila stidljiva, povučena, nije smela nikome da priđe danas radi u kafiću, prilazi ljudima, druži se sa kolegama, što je zaista veliki napredak. Još važnije je da se kod njih vidi želja da svaki dan budu bolji - kaže Mirkovićeva.

Da je u pravu, potvrđuje primerom Milena Pančić, radnica u kafiću.

 

 

- Ovde sam od januara, divno je, nema vike, dreke, psovanja. Svi smo isti, nema boljih i lošijih, svi smo došli ovde da učimo. Naučili smo dve čarobne reči, a to su izvini i molim te, naučili smo šta je kolegijalnost i kako da se ponašamo u kolektivu. Ovde su svi lepo raspoloženi - oduševljena je Milena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading