(ANKETA) Da li ćemo ipak svi pod jednu šljivu? Ova pošast hara Srbijom, a može da nas zbriše sa lica zemlje

Autor:

Vesti

28.03.2019

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je proročanstvo da će svi Srbi stati pod jednu šljivu demantovao poslednji potomak čuvenih proroka Tarabića, Jovan Tarabić, problem sa neplodnošću kojom se mladi parovi danas suočavaju u Srbiji je prilično zabrinjavajući, pa se postavlja pitanje da li je ova vizija o malobrojnosti Srba, ipak tačna?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Broj stanovnika u Srbiji pao je ispod sedam miliona, govore podaci Republičkog zavoda za statistiku, tako da demografi ističu da u našoj zemlji, bar u novijoj istoriji, nikada nije živelo manje stanovnika nego danas.

Za svega godinu dana Srbija je ostala bez 37.500 stanovnika, što se i moglo očekivati s obzirom na to da je lane svega šest opština imalo pozitivni prirodni priraštaj.

Kad već zavirujemo u brojke o priraštaju, što znači i u brojke iz porodilišta, u Srbiji su 2017. godine rođene 64.894 bebe – samo 160 više nego 2016. godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka 20. veka.

u 2017. godini zabeležena najveća negativna vrednost prirodnog priraštaja od kada se vodi vitalna statistika, pre svega zbog velikog broja umrlih - umrle su 103.722 osobe – čak 3.000 više u odnosu na 2016. godinu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je otvorio međunarodnu konferencija "Evropa u Srbji - IVF" istakao je da ukoliko se ne poveća broj novorođene dece imaćemo problem i kao narod i kao država i kao grad.

- Svaki šesti par u Srbiji se bori sa neplodnošću, jasno je da je u rešavanju ovog problema potrebno veliko strpljenje parova, potrebna im je podrška i lekara i medicinskog osoblja, ali i celokupnog društva, zato je i ovaj skup važan - kazao je Radojičić i dodao da ovaj problem ne mogu rešavati pojedinci. 

Prema njegovim rečima, da bi se rešio taj problem potrebni su ljubav, podrška, upornost, volja, ali sigurno je da je na jednom od važnijih mesta i podrška društva, koje mora da nađe modus kako da da što je moguće više ljudima koji se suočavaju sa tim problemom.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading