(VIDEO) Prvi put su se začule sirene, a onda su počele da padaju bombe: Ispovest američkog lekara koji je marta 1999. operisao tek rođenu bebu

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

25.03.2019

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki hirurg koji je operisao bebu u Beogradu na proleće 1999, dok su NATO bombe padale na grad, izjavio je za RT da nikada pre nije iskusio ništa "takve jačine". Dr Vilijam Novik priseća se kako su on i njegov tim američkih lekara došli u tadašnju Jugoslaviju, pre napada NATO. Mislili su da će biti bezbedni u prestonici, ali su pogrešno procenili.

- Iz američke ambasade u Beogradu su nas prethodnog vikenda pozvali da se evakuišemo sa njima - priča Novik.

Ali, lekari su odlučili da ostanu jer su imali dvoje dece na brizi kojima je hitno trebala operacija. Novik je 24. marta 1999. operisao srce bebe stare svega 10 dana.

- Operacija je bila u toku kad su se oglasile sirene za vazdušni napad, nedugo nakon sumraka, a bombe su počele da padaju nekoliko minuta potom. To je bila jedna od najužasnijih noći koje sam ikada doživeo. Iz bolničke zgrade video sam više od jednog projektila i niz bombardera. Nikada dotad nisam iskusio ništa takve jačine - priča Novik.

Pre 20 godina Sjedinjene Države i njeni saveznici pokrenuli su napad na Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine u 19:45. Tokom 78 dana bombardovanja avioni NATO obavili su 900 borbenih misija. Tačan broj žrtava i dalje nije poznat. Dostupni podaci variraju od 754 do 4.000 žrtava, a mediji najčešće pominju od 1.500 do 2.500 stradalih ljudi.

Svi stradali bili su državljani tadašnje SRJ, osim tri kineska državljanina, koji su poginuli 7. maja 1999. godine kada je gađana kineska ambasada u Beogradu, kako je NATO potom objasnio, greškom zbog zastarelih mapa koje im je dostavila CIA. Nije poznato zbog čega državni organi nisu popisali sve žrtve bombardovanja.

Tokom dva i po meseca bombardovanja uništeni su ili teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri... Procene štete takođe variraju i kreću se od 30 do 100 milijardi dolara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading