Srpsko zdravstvo pred velikim promenama: Vraćaju se zdravstveni centri i dopunski rad lekara

Autor: Tanjug

Vesti

18.03.2019

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve zdravstvene ustanove, izuzev apoteka, koje ostaju u nadležnosti lokalih samouprava, prema predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, preći će u nadležnost Republike ili Pokrajine. Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema istom predlogu, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici će ponovo dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca, pišu današnje "Večernje novosti".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustacija

To su najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri i o njemu poslanici treba da se izjasne tokom proleća, ističe list. 

U Ministarstvu zdravlja kažu da se zdravstveni centri ponovo uvode kako bi se spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja bolje iskoristili kadrovi, prostor i oprema.

Ovakvim rešenjem omogućeno je spajanje nemedicinskih i medicinskih delatnosti, koje su često u istom dvorištu, uključujući i dijagnostičke o specijalističko-konsultativne delatnsti.

- Praksa je pokazala da je postojanje zdravstvenih centara racionalnije nego odvojeno postojanje doma zdravlja i bolnice. Planom mreže zdravstvenih ustanova određeno je koji će zdravstveni centri postojati, a pretpostavka je da će osnivanje zdravstvenih centara biti znatno brže, lakše i efikasnije od njihovog razdvajanja - kažu u Ministarstvu.

 

 

Predlozeno rešenje o dopunskom radu već postoji u praksi, a sada će biti precizirano da, recimo, lekar može da ima najviše tri ugovora o dopunskom radu, i to najviše do jedne trećine radnog vremena.

- Činjenica da će ''državni lekari'' ugovore moći da sklapaju i sa svojim poslodavcem, u zdravstvenu praksu opet uvodi vrstu ''večernjih klinika'', odnosno popodnevnu smenu, gde se na pregled umesto sa zdravstvenom knjižicom dolazi sa novčanikom. Slično rešenje smo već imali, ali niko nije izmerio da li je više bilo hvaljeno ili osporavano - pišu "Novosti".

U Ministarstvu zdravlja kažu da je uvođenje dopunskog rada, uz povećanje plata, jedna od mera da se zadrži zdravstveni kadar.

- Strogo će se voditi računa o tome da ne bude preusmeravanja pacijenata iz redovne smene u dopunsku, a sprovodiće se i česte kontrole poštovanja propisa - kažu u ministarstvu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading