Kontrolni na sajt pet dana ranije! Ubuduće bez iznenadnih testova u školama

Autor: DRAGANA SIMIĆ

Vesti

18.03.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sklanjajte knjige sa stola, danas imamo test, rečenica je koju nastavnici više neće moći da izgovore na času jer će škole ubuduće morati da objave na sajtu i oglasnoj tabli raspored kontrolnih i pismenih zadataka, i to bar pet dana ranije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Ovo je samo jedna od novina pravilnika o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama koji će početi da se primenjuje najkasnije sledeće godine.

SVE NA GOTOVO

Đaci će tako dobiti sve nagotovs, i to ne samo termin kontrolnog već i oblasti koje će biti, jer će nastavnici i to morati da preciziraju. Ipak, ni to nisu sve privilegije koje đaci dobijaju.

Prema rečima Marije Krnete iz Ministarstva prosvete, nastavnik je dužan i da poništi test ukoliko više od polovine đaka u razredu dobije negativnu ocenu. Kontrolni, kako je predviđeno, može da se ponavlja najviše dva puta, a ako učenik i tada dobije jedinicu, ona mu se upisuje u dnevnik.

MILORAD ANTIĆ: Ovaj pravilnik je klasično dodvoravanje roditeljima i đacima

- Kriterijume propisuje stručno veće svake škole i oni postoje u pravilnicima. Oni ne treba da se razlikuju od škole do škole, a resorno ministarstvo je propisalo koji nivo znanja treba da postignu učenici u određenom periodu svog obrazovanja - navela je Krneta.

Ipak, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da pravilnik o ocenjivanju i vrednovanju đačkog znanja predstavlja još jedan korak u urušavanju nastavničke profesije i domaćeg obrazovnog sistema, koji je započet još 2001. godine.

Ako više od polovine razreda dobije jedinicu, kontrolni se automatski ponavlja

- Ovaj pravilnik je klasično dodvoravanje roditeljima i đacima i predstavlja veliki korak unazad kad je u pitanju kvalitet obrazovanja u našoj zemlji. Naše školstvo, nažalost, više nije usmereno ka tome da deca u školi nešto korisno nauče i da shvate da bez rada, reda, discipline i znanja ne mogu ništa u životu da postignu - navodi predsednik foruma.

NASTAVNICI TRPE TORTURU

On dodaje da se sve svelo na poklanjanje ocena, preveliku ambicioznost roditelja i urušavanje nastavničkog autoriteta i integriteta.

- Danas nastavnik u učionici trpi torturu đaka koji zahtevaju da im se upiše ocena koju oni hoće, a čim izađe u hodnik, čeka ga novo maltretiranje, ovog puta od roditelja, koji tvrde da njihovo dete zna više od ocene koju je dobilo - objašnjava Antić.

OVO SU NOVITETI PRAVILNIKA

- Kontrolni mora da se najavi pet dana ranije

- Škola mora da obavesti na oglasnoj tabli učenike o datumu testa

- Oblasti koje će se naći na testu moraju da se preciziraju

- Đaci imaju pravo da traže ponavljanje testa

- Test se automatski poništava kad više od pola razreda dobije jedinicu

- Đak koji je nezadovoljan ocenom ima pravo da traži ponovni test

- Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene

- Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading