Po međunarodnim standarima: Uvodi se doživotni zatvor sa uslovnim otpustom

Autor: Tanjug

Vesti

13.03.2019

22:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će uvesti doživotni zatvor sa mogućnošću uslovnog otpusta posle 25 godina, rekao je za Politiku profesor Stanko Bejatović, predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmene Krivičnog zakonika.

- Uslovni otpust biće mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard - dodao je profesor Bejatović.

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će posle 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično delo, o tome će odlučiti sud.


Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je reč o učiniocima najtežih krivičnih dela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva dece.

Bejatović smatra da izvesnost otkrivanja i kažnjavanja više utiče na potencijalne buduće učinioce krivičnih dela nego visina propisane kazne.
Foto: pixabay.com

- Statistički imamo povećanu efikasnost krivičnog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma sa tužilaštvom i oportuniteta krivičnog gonjenja, ali kada je o klasičnim procesima reč, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti krivičnih postupaka. U 50 odsto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju, proces je trajao duže od dve godine, a u više od 10 odsto duže od pet godina - kazao je on.


On navodi da sudovi imaju poprilično širok prostor za slobodno odlučivanje, kako u pogledu izbora vrste krivične sankcije, tako i u pogledu odmeravanja kazne.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading