Počast Srbinu koji je krenuo sam na 16 NATO aviona: Milenko Pavlović dobio ulicu i marku

Autor: Dragana Simić

Vesti

11.03.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poštansku markicu sa likom pilota Milenka Pavlovića (40), koji je pre 20 godina poginuo braneći nebo nad Valjevom od NATO aviona, ovog meseca pustiće u opticaj "Pošta Srbije". Pored toga, i jedna od centralnih ulica u Osečini poneće ime nastradalog pilota.

RepublikaFoto: Public
Milenko Pavlović

POSLEDNJI LET

Na nepravedno NATO bombardovanje, kao komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, ovaj srpski vitez odgovorio je junaštvom. Njegova drama počela je oko podne, 4. maja 1999. Pavlović je izvukao iz kokpita mlađeg kolegu rečima: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću", i migom-29 jurišnuo prema Valjevu, svom rodnom kraju, u susret 16 NATO lovaca i bombardera. Samo 12 minuta kasnije, kolege u operativnom centru čule su: "Imaju me!" Upitali su ga da li vidi neprijateljski avion, a on je odgovorio: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Ubrzo je njegov avion pogođen, a Pavlović je otišao u legendu. Bio je to poslednji Milenkov let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije.

Pavlovićeve reči pred smrt: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću"

Njegovo herojstvo simbolično će obići svet na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica poneće ime pilota-heroja koji već ima ulicu u Batajnici.

- Izradom personalizovane poštanske markice, sa davanjem naziva ulice pilotu Milenku Pavloviću, želimo još jednom da skrenemo pažnju javnosti na hrabro herojsko delo Milenka Pavlovića, jer je on svojim delom pokazao kako se voli Srbija - rekao je zamenik predsednika opštine Osečina Nenad Stefanović.

ORDEN ZA HRABROST

Od države je dobio Orden za hrabrost, a porodica priželjkuje i da bude proglašen narodnim herojem. Njegova majka Radmila više puta je govorila da bi to bila njena velika želja.

- Ne znam da li ću to da dočekam. Hvala svima na svemu dosad, ali on je za majku narodni heroj i ako ga ne proglase - rekla je ona ranije.

U njegovom rodnom selu Gornjem Crniljevu kod Osečine kustos muzeja Milan Petrović ističe da su spomen-kompleks, u okviru koga se nalazi i spomen-dom posvećen pilotu Milenku Pavloviću, svojim dobrovoljnim prilozima i besplatnim radom izgradili meštani Gornjeg Crniljeva, kao i svi meštani Podgorine.

- Žele da sačuvaju večnu uspomenu na našeg Davida, koji je svoj život dao u borbi protiv Golijata 1999. godine - kaže Milan Petrović.

KO JE BIO MILENKO PAVLOVIĆ

- rođen 5. oktobra 1959. u Gornjem Crniljevu

- završio vojnu gimnaziju "Maršal Tito" u Mostaru

- Vazduhoplovnu akademiju završio u Zadru

- bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka

- iza njega su ostali supruga i dva sina

- država je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost

- SPC je porodici dodelila Orden "Svetog vladike Nikolaja" za junačko delo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading