Bolji rezultati u zdravstvu uz manja sredstva

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.03.2019

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mogu li se uz ograničena sredstva u zdravstvenom budžetu postići bolji rezultati u lečenju pacijenata i da li je rešenje u plaćanju po učinku, jedna je od tema o kojoj se danas govorilo na Kopaonik biznis forumu.

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Član Borda direktora ISPOR globala Hren Rok kaže da su onkološki lekovi najveća terapijska grupa i da se savremena terapija u toj oblasti bazira na ciljanoj i imunoterapiji.

On ukazuje da se u lečenju mora meriti efekat i da se terapija plaća samo za one pacijente kod kojih ima efekta u lečenju.

Pomoćnica ministra zdravlja Danijela Urošević je rekla da je od 2014. godine iz državnog budžeta investirano u zdravstvo 65 miliona evra, da će zahvaljuujući savremenoj opremi koja je kupljena dijagnostika biti bolja i pravovremena, a samim tim i lečenje uspešnije.

Ona je kazala da polarizacija bilo koje vrste nije dobra, napominjući da će krajem meseca poslanici u parlamentu raspravljati o dva nova zakona - Zakon o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju i da će biti puno više prostora za zajednički rad privatnog i državnog zdravstva.

Direktor Sektora za zdravstvo u regionu Evrope Svetske banke Tania Dmitrašenko navodi da se u Srbiji još uvek plaćaju usluge na stari način i da postoji otpor varijabilnom plaćanju, ali da se kreće u tom pravcu.

-  Zdravstveno tržište je kao i sva ostala tržišta. Mnoge zemlje su prešle na plaćanje usluga prema učinku. Srbija se kreće u tom pravcu - naglasila je ona.

RepublikaFoto: Promo
Foto: Ilustracija

Pohvalila je i uvođenje informacionog sistema i e-recepta gde pacijent više ne mora svakog meseca da dolazi kod lekara da bi mu samo propisao terapiju.

Direktor sektora za zdravstveno osiguranje Unika osiguranja Željko Jović kaže da dopunsko zdravstveno osiguranje nije predviđeno da bude elitistički proizvod već da bude podrška obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Za osiguranike se pokrivaju troškovi prema pruženim uslugama, a da bi neka zdravstvena ustanova bila u sistemu osiguravajuće kompanije mora da ispuni niz uslova.

- Građani Srbije na lečenje kod privatnika u proseku godišnje potroše oko 300 evra, za dopunsko zdravstveno osiguranje od 25 evra mesečno građani sebi mogu da obezbede pokrića za vanbolničko i bolničko lečenje od 1.000 do nekoliko hiljada evra - naglasio je on.

Generalna direktorka Bel Medika Jasmina Knežević istakla je da pacijent od privatnog sektora ne očekuje samo da bude izlečen, već da se dobro oseća na putu izlecenja. Ključni su, kako kaže, odnos prema pacijentu i usmerenost prema rezultatima lečenja.

Dodaje da se kroz inforamcioni sistem prati mnogo toga, kao što je recimo zadovoljstvo pacijenata i koliko njih se vraća kod određenog lekara jer su zadovoljni uslugom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading