Srpsko zdravstvo 18. u Evropi: Ovo su razlozi zbog kojih smo dobro rangirani

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

03.03.2019

20:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraće liste čekanja, investiranje u opremu, naročito za zračnu terapiju, te uvođenje elektronskog recepta glavni su razlozi zbog kojih je zdravstvo Srbije stiglo do 18. mesta u Evropi prema rang-listi Evropskog zdravstvenog sistema za 2018. Zdravstvo Srbije nalazi se na 18. mestu od 35 zemalja. Iako mnogima zvuči neverovatno da smo tako visoko rangirani, ova organizacija ocenjivala je zdravstvene sisteme država na osnovu 48 parametara. Srbija je na ovoj listi napredovala dva mesta u odnosu na prethodnu i plasirana je ispred 14 zemalja EU, kao što su Portugalija, Italija, Španija, a prva je među zemljama bivše Jugoslavije.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ova lista pravi se na osn­­ovu 48 pokazatelja, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite, prevencija, ishodi lečenja, obim i područje usluga, ali i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Kao najveći pomaci ocenjeni su bolja dostupnost zdravstvene zaštite, skraćenje lista čekanja, korišćenje e-recepta, smanjenje upotrebe antibiotika.

RepublikaFoto: pixabay.com

Takođe, pomeranju na rang-listi prethodila su ulaganja u opremu, lekarski kadar te izgradnju novih bolnica.

- I 2018. godina bila je godina nastavka sprovođenja politike Ministarstva zdravlja definisane kroz zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika, zadržavanje najboljih stručnjaka u zemlji, omogućavanje njihovog usavršavanja i specijalizacija, ali i još jedna godina nastavka velikih materijalnih ulaganja usmerenih u izgradnju i rekonstrukciju zdravstvenih ustanova širom zemlje i njihovo opremanje najsavremenijom dijagnostičkom opremom - kaže za "Blic" ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

 

 

Cilj Ministarstva, pojašnjava on, jeste uspostavljanje bržeg, efikasnijeg i kvalitetnijeg zdravstvenog sistema.

- Za prethodne četiri godine postigli smo dosta, građani prepoznaju uloženi trud, velika ulaganja i značajan napredak srpskog zdravstva, a naši rezultati su priznati i u međunarodnim okvirima - istakao je Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

Lončar dodaje da je za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova širom Srbije u 2018. uloženo 2,55 milijardi dinara, što je bio jedan od razloga za skok srpskog zdravstva na listi. Pored toga, ovo su takođe neki od uzroka zbog kojih smo bolje plasirani.100 sanitetskih vozila

U 2018. godini nastavljeno je sa nabavljanjem najsavremenijih ambulantnih vozila za zdravstvene ustanove širom Srbije. Od 2015. godine, za zdravstvene ustanove Srbije nabavljeno je više od 100 sanitetskih vozila.

 

Preventivni pregledi

U 2018. posebna pažnja posvećena je prevenciji. Organizono je 12 akcija besplatnih preventivnih pregleda u zdravstvenim ustanovama, svakog meseca po jedan dan. Tokom akcije pregledano je više od 235.000 građana Srbije.

RepublikaFoto: pixabay.com

Transplantacije

Transplantacijom organa u Srbiji su protekle godine spasena 64 života. U pet transplantacionih centara urađeno je 38 transplantacija bubrega, 16 jetre i 10 srca.Sredinom 2018. donet je i novi Zakon o transplantacijama, koji će ovu oblast u našoj zemlji još više unaprediti.

 

Elektronski recepti

U prvih godinu dana od uvođenja propisano je više od 63 miliona eRecepta. Građani Srbije više ne moraju svakog meseca da odlaze svom izabranom lekaru kako bi dobili recepte već to rade od šest do samo dva puta godišnje.Uvođenjem eRecepta od 20 do 60 odsto je smanjen broj pacijenata koji dolaze u domove zdravlja samo zbog recepata, a procena je da će državni budžet ostvariti uštede od dva miliona evra godišnje.

Više novca za lečenje retkih bolesti

Tokom minule godine uloženo je rekordnih više od dve milijarde dinara u lečenje retkih bolesti."Retke bolesti su u budžetu bile prepoznate tek 2012, kada je za tu namenu izdvojeno 130 miliona dinara. Danas, država izdvaja skoro 20 puta više novca", kažu u Ministarstvu.

 

Smanjena upotreba antibiotika i bolničkih infekcija

Ukupna potrošnja antibiotika za sistemsku primenu smanjena je za 32,8 odsto, a stopa propisanih antibiotika na 1.000 dece smanjena je za 12 odsto.

Takođe, jedina smo zemlja van EU koja je uspela da sprovede studiju o bolničkim infekcijama, po kriterijumima EU. Prema studiji, u kojoj je učestvovalo 65 zdravstvenih ustanova naše zemlje, beleži se trend značajnog smanjenja bolničkih infekcija u bolnicama.

Centar za iks-nož u KCS

Iks-nož, najsavremeniji aparat koji se koristi u lečenju malignih bolesti, od oktobra je dostupan u Centru za iks-nož pri Kliničkom centru Srbije, specijalno napravljenom zbog ovog moćnog aparata. U izgradnju Centra i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.Do sada su pacijenti na tretman iks-nožem morali da idu u inostranstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. Izgrađena je i kompletno opremljena nova zgrada Onkologije 2, ali i nabavljeno šest novih linearnih akceleratora...

 

Rekonstrukcija i proširenje KCS

U prvoj fazi radova, koja je u toku, biće izgrađeno novih 86.000 kvadrata prostora, a Klinički centar Srbije dobiće nov Urgentni centar i dijagnostiku, uz više od 20 novih operacionih sala i 500 novih bolesničkih soba kao i novi nuklearni centar... U okviru druge faze planirana je izgradnja nove kule od 25.000 kvadrata, kao i rehabilitacija davno izgrađenog podijuma od 60.000 kvadrata. Vrednost investicije je gotovo 69 miliona evra.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lečenje dece u inostranstvu

U 2018. godini uloženo je blizu 300 miliona dinara u okviru Budžetskog fonda, za lečenje naših građana u inostranstvu."Od osnivanja Fonda pre četiri i po godine do danas je ukupno odobreno 138 zahteva za lečenje u stranim zdravstvenim ustanovama, a za to je potrošeno oko 6.300.000 evra. Za prethodne četiri i po godine Srbija je sredstvima RFZO i Budžetskog fonda na lečenje u inostranstvo uputila više od 2.000 dece i za to platila više od 23 miliona evra", kažu u Ministarstvu.

 

Obnova KBC "Dr Dragiša Mišović"

Gotovo polovina KBC "Dragiša Mišović" uništena je u požaru 2010. godine. "Sklopljen je ugovor o izvođenju radova vrednosti četiri miliona evra, a kancelarija za javna ulaganja je takođe raspisala tender za nabavku medicinske opreme u vrednosti od 10.356.000 evra", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Zapošljavanje

U toku 2018. godine 160 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobilo je posao u zdravstvenim ustanovama. Svi oni imaju prosek veći od devet, omogućene su im specijalizacije i doktorati.Pored toga, u zdravstvenim ustanovama tokom 2018. posao je dobilo više od 4.000 zdravstvenih radnika, a odobreno je i 1.509 specijalizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading