KARDIOHIRURG KOM SE DIVI SVET ZA SRPSKI TELEGRAF: Čudotvorac koji spasava srpsku decu

Autor: Bojana PAUNOVIĆ

Vesti

04.03.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živeti u simbiozi sa hirurgijom srca, verovati u višu silu i biti svestan da svoj rad treba posvetiti svim ljudima kojima smo potrebni, nevezano za granice.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Afskendios Kalangos

Ovo su tri zapovesti kojih se strogo drži jedan od najistaknutijih svetskih dečjih kardiohirurga prof. Afskendios Kalangos, čovek koji spasava decu širom planete, a posebno je vezan za Srbiju. Zovu ga i Čudotvorac jer je reputaciju izgradio na najkomplikovanijim slučajevima, onda kada je većina drugih hirurga odbijala da čak i pomisli na operaciju... To su, kaže u razgovoru za Srpski telegraf, bili krucijalni momenti za njegovo opredeljenje da pomeri granice hirurgije srca.

OPERA KAO PRIPREMA

Pre 12 godina prof. Kalangos je, na poziv princeze Katarine Karađorđević, koja je organizovala privatni avion za njega, došao u Srbiju kako bi pokušao da spase petogodišnju Dejanu Krajačić, kojoj je u tom momentu prognozirano još sedam dana života. Devojčica je bolovala od endokarditisa i bilo je neophodno uraditi transplantaciju. Srbija, kao država van EU, nije imala pristup banci tkiva u Briselu, a homograft, humani tkivni transplantat krvnog suda i srčanog zaliska, bio je jedina mogućnost da devojčica preživi. Doktor je sam finansirao nabavku ovog tkiva i, zahvaljujući ekspeditivnosti, ali pre svega znanju i humanosti, Dejana danas živi normalan život 17-godišnjakinje.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
KALANGOS NA DELU Operacija deteta u Tiršovoj

Kako sam postao hirurg

Zanimljiva je Kalangosova priča o tome kako je odlučio da postane hirurg.

- Kada sam imao sedam godina, na naslovnoj strani novina koje je moj otac čitao pisalo je: "Urađena prva transplantacija srca". Tada sam ušao u kupatilo, u kom se otac brijao, i saopštio mu da želim da operišem ljudima srce kad odrastem.

- Prednosti homografta u odnosu na veštački zalistak su mnogobrojne, to je pre svega biološki materijal i samim tim srce ga mnogo bolje i lakše prihvata. On se ne proizvodi, dolazi od donora, pa je neuporedivo otporniji na infekcije, a i problem koagulacije je sveden na minimum - navodi Kalangos, objašnjavajući da je Srbija prva zemlja u okruženju koja je pristupila ovakvom načinu rešavanja problema kad je reč o kardiohirurgiji.

15.000 dece do sada spasli Kalangos i njegov tim

U okviru saradnje humanitarnih organizacija profesora Kalangosa i princeze Katarine, on je nedavno ponovo boravio u Srbiji i tom prilikom izveo dve složene operacije u Tiršovoj. Za naš list objasnio je na koji način se priprema za operaciju.

Najlepši trenutak u karijeri

Devojčica iz Gruzije se posle vrlo komplikovane operacije oporavila i u znak zahvalnosti mi je na poklon donela praznu drvenu kutiju uz reči: Ova kutija je naizgled prazna, ali su unutra svi moji poljupci za vas i sva moja osećanja prema vama

Najteži trenutak u karijeri

Bio sam u Mozambiku, gde smo osnovali jedan od zdravstvenih centara za pomoć deci. Došla je jako siromašna žena u šestom mesecu trudnoće, sa sinom od pet godina. Dete je imalo patološki problem, na sve to još tuberkulozu i mnogobrojne druge zdravstvene probleme. Suprug joj je poginuo tri meseca ranije, a ni njegova ni njena porodica nisu želele da pomognu. Morali smo da ga operišemo jer nije bilo druge mogućnosti. Sedam dana nakon operacije dečak je ipak preminuo. Majka nije imala novca čak ni da ga sahrani. Ponudio sam joj novac, ali ga je ona, uprkos siromaštvu, iz ponosa odbila. Onda sam predložio direktoru centra da je zaposli, da kuva i da joj daje platu. U njenim očima sam video da je shvatila i primetio sam tračak nade. Prihvatila je.

- Volim da slušam klasiku, opere. Ako operacija nije komplikovana, prethodnu noć spavam mirno jer znam da imam iskustva. Međutim, ako je složena i teška, kao stručnjak imam obavezu da prikupim kolekciju informacija i mišljenja nekoliko drugih kolega, koje zatim optimizujem - kaže Kalangos i dodaje da se i najbolji ponekad susretnu sa slučajem kad nije lako da odluče da li da prihvate operaciju:

75 odsto pacijenata su deca

- Kao hirurg, moram da preuzmem i odgovornost da mogu proizvesti druge komplikacije i time naneti više štete nego koristi, imam moralnu obavezu prema pacijentu i njegovoj porodici. Zato je nekad teško, jer i rizikovanje mora da ima granicu i ne može pošto-poto želja za ostvarenjem misije nadvladati svaki put. Ali, određivanje ove granice stvara osećaj moći, pa često lekari ne mogu da odole da uđu u ulogu boga. To je pogrešno.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Dr Kalangos čita Srpski telegraf

Saveti za srpske kolege

- Pre svega, morate da volite ono što radite. Da sanjate o nečemu, da budete vrlo ambiciozni, ali pozitivno ambiciozni, to je ona ambicija koja vas drži motivisanim

- Uvek pokušajte da učinite srećnim ljude kojima je to potrebno

- Delite svoju ljubav i svoje znanje

- Ništa nije lepše nego kad vam posle mnogo godina dođe pacijent, sada već odrastao čovek, sa svojom porodicom da vam se zahvali i kad vidite da ste nekome dali život da ga živi i sanja svoje snove

 

 

PRVI KONTAKT

Kako kaže, prvi kontakt sa roditeljima bolesnog deteta je veoma važan.

35 odsto njegovih operacija spada u takozvane izgubljene slučajeve, zahvate koje drugi ne pristaju da rade

- Roditeljima koji vam daju svoje dete i njegovo srce morate uliti poverenje. Iz tog vašeg prvog pogleda oni treba da znaju i da osete da ste sposobni i da ćete dati sve od sebe. I ja znam, kad pipnem dečje srce, da to dete ima samo jednu priliku da bude operisano. Pored sveg znanja i iskustva, moramo verovati i u višu silu, zapravo imamo obavezu da verujemo u nju. Profesionalac zna kako da kontroliše proces i u 99,99 odsto slučajeva sve će biti dobro urađeno. Ali nekad uradite sve, a desi se loš ishod i pitate se: "Zašto?".

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Katarina Karađorđević

Princeza Katarina: Čovek velikog srca

Princeza Katarina najzaslužnija je što Kalangos spasava i srpske mališane.

- Profesor Kalangos je za nas kao srpski lekar. Samo čovek sa velikim srcem može da radi ono što radi on - kaže princeza.

Kao jednu od razlika u granicama etike u medicini odraslih i dece navodi da deca do punoletstva nemaju zakonsko pravo da odluče u presudnim trenucima o svom lečenju.

25 zemalja sveta u kojima je spasao mališane

- Nekoliko puta sam se susreo sa teškim situacijama kad roditelji nisu sposobni da odluče da li će dete biti operisano ili ne. Zakon je u većini zemalja takav da odluka oca i majke mora biti usaglašena, međutim, dešava se da nemaju hrabrosti ili da nisu intelektualno sposobni da shvate medicinska uputstva. U takvim slučajevima, pošto je lekarska dužnost da spase život, on mora da uključi pravni sistem i da zahteva da se roditeljima oduzme zakonska odgovornost u vezi sa odlukom. Pravni sistem mora da poštuje pravo na život - priča prof. Kalangos.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading