PANIKA ZBOG POZIVA NA VOJNU OBUKU: Ko odbije Vulinov koverat ide ovoliko dana u zatvor!

Autor: Tanja UROŠEVIĆ

Vesti

01.03.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveštenje Ministarstva odbrane za sve starije građane od 30 godina da će ove godine biti izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika, pa i onih koji nisu odslužili vojni rok, pokrenulo je lavinu negativnih komentara.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Aleksandar Vulin

Međutim, Zakon je jasan. Svi koji su napunili 30 godina života prevode se u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služili vojni rok ili nisu, te je otuda i poziv Ministarstva odbrane potpuno logičan. To u izjavi za Srpski telegraf potvrđuje i Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednost.

- Ne znam zašto se zbog poziva za vojnu obuku uopšte diže tolika prašina. Možda zato što smo se odvikli od toga, jer u prethodnom periodu nije bilo novca za to, pa te vežbe nisu održavane, ali je potpuno normalno da se održavaju vežbe rezervista. Svaka zemlja na svetu obučava svoje rezerviste, tako da ne vidim šta je sporno u tome da i Vojska Srbije obučava svoje rezerviste - poručuje Dragišić.

Za sve one koji se ne odazovu pozivu kazna je 60 dana zatvora ili novčana u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara.

RepublikaFoto: mod.gov.rs

OBUKA U DVE FAZE

Ministarstvo odbrane pojasnilo je da će se obučavanje sastojati iz osnovne obuke, koja ima dve faze - prva faza obuke traje 15 radnih dana i druga faza, specijalistička obuka, takođe 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine.

Međutim, ima i onih koji osporavaju ovakvu odluku. Tačnije, u Centru za bezbednosnu politiku ističu da je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi protivrečan, zbog čega se može tumačiti na više načina.

- U članu 4 kaže se da je lice u rezervnom sastavu vojni obveznik koji je regulisao vojni rok, a član 138 se može tumačiti tako da se svaki muškarac kada napuni 30 godina prevodi u rezerviste, bez obzira na to da li je služio vojni rok s oružjem, bio na civilnoj službi ili nije služio uopšte - navode istraživači ovog Centra, koji se i pitaju šta mogu rezervisti da nauče za 30 dana, pogotovo oni koji nisu služili vojni rok.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

VANREDNE SITUACIJE

Zoran Dragišić pojašnjava da oni koji nisu služili vojni rok imaju drugačiji plan obuke.

- Oni koji nisu služili vojni rok mogu da budu obučavani za poslove vezane za civilnu zaštitu ili za reagovanje u vanrednim situacijama. Ne možete nikoga naterati da služi vojni rok ili nosi oružje, ako neće, ali obaveza u spasavanju u vanrednim situacijama je opšta, tako da ne možete biti prigovarač savesti da nećete da učestvujete u zaštiti od požara i poplava - dodaje naš sagovornik, tvrdeći da 30 dana sasvim dovoljno za sve što je dobro isplanirano.

Podsetimo, na predlog Ministarstva odbrane srednjoškolci u Srbiji ponovo će, nakon 27 godina, imati nastavu iz oblasti odbrane i bezbednosti, ali to neće biti poseban predmet, već će se učenici o ulozi Vojske Srbije i srodnim veštinama upoznati kroz četiri fakultativna časa, navode iz Ministarstva prosvete.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ

Mali: Iz budžeta 20 miliona

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžetom Ministarstva odbrane već predviđeno 20 miliona dinara za obuku vojnih rezervista, te da se ništa posebno ne izdvaja ove godine.

- To su aktivnosti koje Ministarstvo odbrane sprovodi svake godine. Ništa se dodatno ne izdvaja - rekao je Mali.

OVO MOŽE ODLOŽITI VOJNU VEŽBU
  • ako je građanin podneo zahtev zbog bolesti
  • ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozvan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka
  • ako polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bio sprečen da završi školsku godinu
  • ako se nalazi na pripremama za evropsko i svetsko sportsko takmičenje i olimpijske igre
  • ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavlja poslove koji su od izuzetnog značaja za Srbiju
  • ako bi usled smrti ili teške bolesti člana domaćinstva ono bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj time što bi osoba bila na vojnoj vežbi
  • ako u mestu u kome pozvana osoba živi vlada zarazna bolest
  • zbog potreba službe, odnosno, ako odlaganje traži državni organ, privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik
  • vežba koja traje duže od tri dana može poljoprivredniku i privredniku biti odložena ako u domaćinstvu nema člana sposobnog za privređivanje
  • ako ste samohrani roditelj (do detetovog punoletstva)

Plata dok traje vežba

Dok je građanin na vojnoj vežbi, a u radnom je odnosu, za vreme vežbe pripada naknada u visini njegove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading