Pronađene pare na ulici ne možete da zadržite: Ko nađe novac, nije njegov!

Autor:

Vesti

28.02.2019

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naizgled jednostavno pitanje šta ako pronađem novac na ulici može lako da se pretvori i u noćnu moru. Propisi, naime, bar po tumačenjima advokata, ostavljaju dovoljno praznina da u njih svako može da umetne ono što njemu odgovara.

"Ko nađe - njegovo", poslovica je oko koje u pravnom smislu reči može da se povede vrlo kompleksna rasprava. Naime, prema mišljenju advokata Ivana Simića, nađene pare treba odmah da prijavite policiji ukoliko se pre toga, kao u slučaju Nišlije Aleksandra Miladinovića, koji je pronašao na haubi svog automobila 50.000 evra, vlasnik ne javi sam.

- Ako su veće sume novca u pitanju, dužnost je građana da prijavi da ih je pronašao. Svakako, novac možete da zadržite, ali je to onda takozvano samovlašće ili utaja, zato što za sticanje neke imovine morate da imate osnov, odnosno pravo - objašnjava Simić.

Advokat Ognjen Radić, međutim, kaže da u praksi nema primera da je neko odgovarao jer je zadržao novac koji je našao na ulici.

Foto: youtube.com/Novo jutro - Dea i Sarapa
Ognjen Radić

Simić: Dužnost je građana da prijave da su našli novac

- Ako je pronađeno nešto što je izgubljeno, postoji obaveza da se to prijavi. To je poseban slučaj utaje. Ipak, da biste odgovarali, morali biste sami sebe da prijavite ili se hvalite da ste pronašli izgubljeni novac. Zbog toga ne postoji sudska praksa o ovim slučajevima - navodi Radić.

On objašnjava i da vlasnik kojem vratite izgubljeni novac nije dužan da nagradi vaš gest.

Advokat Ivan Simić kaže da se novcu, kada ga odnesete u policiju, najpre utvrđuje poreklo, te da se vlasnik gotovo uvek javi.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ivan Simić

- Ipak, ako se ne ustanovi kome nađene pare pripadaju, one uglavnom budu deponovane na račun nekog budžetskog korisnika - napominje Simić.

Radić: U praksi ne pamtim da je neko odgovarao ako je zadržao nađeni novac

Prema Radićevim navodima, novac tada pripada državi, a nekada je za one koji prijave nalazak novca postojala nagrada od 10 odsto pronađene sume. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jeca

28.02.2019 13:33

Nekada je za one koji prijave nalazak novca postojala nagrada od 10 odsto pronađene sume. I to je bilo propisano Zakonom.