Lakovi za nokte izazivaju rak i poremećaj dece

Autor: A.V. MARKOVIĆ - G.AVALIĆ

Vesti

22.08.2017

05:42 >> 18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lak za nokte jedan je od najštetnijih kozmetičkih preparata ne samo zato što brojna otrovna jedinjenja preko noktiju i zanoktica truju organizam nego i zato što ga najviše koriste tinejdžerke, pa čak i male devojčice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Lak za nokte jedan od najštetnijih kozmetičkih preparata

U lakovima se nalazi desetak ozbiljnih otrova, među kojima i otrovno jedinjenje trifenil-fosfat, koje izaziva hormonske probleme, remeti endokrini sistem, ugrožava oči i mozak. Dermatovenerolog dr Gorana Isailović objašnjava da lakovi za nokte sadrže derivate formalina koji su među najvećim alergenima.

- Simptomi alergije javljaju se na očnim kapcima u periodu nanošenja i skidanja laka sa noktiju. Ženama koje su alergične oteknu očni kapci, dođe do jakog svraba, perutanja kože - ističe dr Isailović.

IRITIRA KOŽU

Toksikolog dr Dragan Joksović kaže da je ova hemikalija opasna po oči.

- Preko lakova za nokte trifenil-fosfat iritira kožu i sluznice oka i može da ih ošteti. Takođe, može biti opasan po nervni sistem kod ljudi koji su mu izloženi po osam sati dnevno, recimo neki radnici koji su u dodiru sa ovom hemikalijom na poslu - objašnjava dr Joksović.

PROZIRNI NAJOTROVNIJI

Naime, nedavno su istraživači iz SAD ispitivali uticaj lakova za nokte na ljudski organizam, kada su u njemu pronašli trifenil-fosfat, koji se dodaje kako bi proizvod duže trajao.

49 odsto lakova za nokte od ukupno 3.000 testiranih sadrži trifenil-fosfat

- Lekari ovu hemikaliju povezuju sa mnogim zdravstvenim problemima, posebno zbog njene sposobnosti da ugrozi endokrini sistem, najzaslužniji za rad hormona. Direktno ugrožava i reproduktivne organe i metabolizam, izaziva probleme u razvoju mozga, preuranjeni pubertet i gojenje, a najgore utiče na decu, kod koje remete rast i razvoj - kažu ovi istraživači.

Trifenil-fosfat pronađen je u 49 odsto lakova za nokte od ukupno 3.000 testiranih, a pronađeno je i da prozirni lakovi sadrže najveću količinu ovog jedinjenja.

Otrovne supstance u lakovima za nokte:

1. Toluen (daje glatkost) - uništava nervni sistem, izaziva glavobolje, mučnine i nesvestice
2. Formaldehid (produžava trajanje) - dovodi do srčanih poremećaja, epilepsije i raka
3. Trifenil-fosfat (da bi bolje prionuli na nokat) - uništava endokrini sistem, izaziva alergije
4. Dibutil-ftalat (daje miris) - oštećuje reproduktivne organe
5. Parabeni (konzervans) - izaziva reakcije na koži, utiče na hormone i dovodi i do raka

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading