Alarmantne brojke: Svaki drugi srednjoškolac pati od neke vrste depresije

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

24.02.2019

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 45 odsto srednjoškolaca u Srbiji pati od neke vrste depresije, a od tog broja kod 12 odsto stanje je hronično i zahteva lečenje, pokazalo je najnovije istraživanje Ministarstva omladine i sporta i Centra za edukaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto

Što je najgore, sedam odsto učenika starih od 15 do 19 godina svakodnevno ima suicidalne misli! To znači da se među 17.500 srednjoškolaca, od 249.000 koliko ih ukupno ima u Srbiji, kriju potencijalne samoubice. U prilog ovom istraživanju govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku, da se u našoj zemlji u poslednjih deset godina ubilo 113 tinejdžera.

Kako se navodi u istraživanju objavljenom u okviru projekta "Podrška mentalnom zdravlju mladih u Srbiji", prema svetskoj statistici, svako osmo dete ima neki mentalni problem, a naša zemlja je iznad tog proseka.

Kod 12 odsto njih taj problem je daleko ozbiljniji, jer su ta deca izjavila da "imaju osećaj potpune bezvrednosti".

Posebno brine činjenica da sedam odsto dece ima svakodnevne suicidalne misli i da je ozbiljno razmišljalo o samoubistvu", kaže se u istraživanju."Istraživanje je pokazalo da je kod 45 odsto dece starosti od 15 do 19 godina prisutna ozbiljna promena u ponašanju zbog "svakodnevnih briga i problema".

 

 

Psihoterapeut Zoran Milivojević navodi da su za ovako alarmantnu situaciju najčešće krivi roditelji, koji svoju decu zanemaruju ili pak suviše pritiskaju.

- Brojke iz ovog istraživanja uopšte nisu naivne, naročito ovih sedam odsto mladih koji pomišljaju na samoubistvo. Zato svi zajedničkim snagama treba da rešavamo ovaj problem. Prvo treba krenuti od roditelja, a zatim i od društva, negativnog uticaja okoline, škole... Najveći problem je što naša deca nisu spremna za realan svet, život, što nisu naučena da pravilno funkcionišu, da budu samostalna. Pa kada se susretnu sa prvom preprekom, bilo da je u pitanju škola, ljubav ili fizički izgled, padaju u depresiju, ne vide izlaz, osećaju se loše i pomišljaju na najgore - ističe Milivojević i dodaje:

- Problem je što imate dve grupe roditelja, one koji puno rade i trude se da obezbede onaj materijalni deo, pa sa svojom decom provode malo vremena i ne stignu da im se posvete, da ih isprate. Dok ona druga grupa mama i tata do srži razmazi svoju decu ili ih sa druge strane suviše pritiskaju. Ne valja ni jedno ni drugo, već je potrebno biti umeren, pričati sa decom, naći vreme za njih, pripremiti ih za život i upoznati sa svime što on može doneti. Odmah posle roditelja, ulogu u mentalnom vaspitanju imaju i škola i društvo - kaže naš poznati psihoterapeut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading