Nedimović najavio odstrel 70 odsto populacije divljih svinja!

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2019

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge kod svinja u Srbiji, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je plan da se u naredna dva do četiri meseca populacija divljih svinja redukuje čak i za 70 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nedimović je za Tanjug rekao da higijensko-zdravstveni odstrel neće ugroziti opstanak populacije divljih svinja, te da je ta mera neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge.

Kako je naveo, lovni inspektori će zajedno sa ljudima iz Uprave za šume ići po terenu, naročito na prostoru Banata i ka severu.

- Moramo ovo da radimo i biramo između dva zla. Nama je ugrožena s druge strane ogromna populacija svinja na farmama. Srbija ima jako dobru proizvodnju svinja i dobar izvoz i ekonomski bi bilo potpuno neopravdano kada bismo to prepustili slučaju - kaže ministar.

Foto: Tanug/D. GOLL
Ministar Nedimović

Srbija, navodi, primenjuje sve naučno dokazane metode koje mogu pomoći u borbi protiv afričke kuge svinja.

- Nema leka za afričku kugu svinja, na svetu ne postoji. Gde god se pojavi bolest mora doći do eutanazije - rekao je Nedimović.

Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede donelo naredbu na koji način se na graničnim prelazima ponaša prema životinjskoj populaciji u pogledu bolesti afričke kuge svinja s jedne strane, a s druge strane kako da se postupa sa divljim svinjama koje su najčešći prenosioci te bolesti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading