DOBRE VESTI: Od 1. jula cene rominga u regionu niže za 25 odsto, a do 2021. neće ga biti

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisivanjem regionalnog Sporazuma o romingu zemalja Zapadnog Balkana cene poziva od 1. jula biće niže za 25 odsto, izjavila je danas Tanjugu državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sporazum će biti potpisan u okviru Drugog digitalnog samita 4. i 5. aprila u Beogradu, a Matić kaže da je to dogovoreno juče na ministarskom radnom ručku u Skoplju.

Kako kaže, potvrđeno je da će biti implementirano sve ono što je dogovoreno na Prvom Digitalnom samitu koji je održan prošle godine u Sofiji kada je potpisana Dekaracija o digitalnoj agendi za Zapadni Balkan.

- Jedna od obaveza koja je tada preuzeta je bilo i potpisivanje sporazuma o snižavanju cena rominga za region Zapadnog Balkana. Ono što je u medjuvremenu dogovoreno je da sporazum može da bude potpisan u aprilu na drugom samitu gde će biti prisutni najviši predstavnici vlasti zemalja Zapadnog Balkana - rekla je Matić.

Kako je navela, Sporazum o snižavanju cene rominga već je 2014. godine potpisan sa Crnom Gorom, Makedonijom i BiH pa je Srbija praktično sa tim zemljama u režimu sniženih cena.

Foto: pixabay.com

- Ono što će novim sporazumom biti definisano značiće dodatno smanjenje koje treba da počne da se primenjuje od 1. jula, zaključno sa 30. junom 2021. kada bi trebalo da bude potpuno ukinut roming u regionu - rekla je Matić.

Kako je dodala, predviđeno je da u prvom prelaznom periodu, snižavanje cena bude oko 25 odsto za pozive ka zemljama koje su već bile obuhvaćene sporazumom, dok će za nove članice, poput Albanije, smanjenje biti drastično veće.

Poziv za Albaniju u romingu sada iznosi 150 dinara, a nakon stupanja na snagu sporazuma neće moći da ide preko 22 dinara.

- To je drastično smanjenje, a za druge zemlje će iznositi oko 25 odsto, to takođe nije malo - primetila je Matić, te dodala da je cilj sporazuma da građani u regionu osete benefit međusobne saradnje

Ona kaže i da je to značajan korak ka normalizaciji odnosa u regionu, te dodaje da je u tom smislu važno da Priština ukine takse na robu iz Srbije.

Foto: pixabay.com

Kako je navela, EU snažno daje podršku i posvećana je potpisivanju sporazuma o romingu.

Na skupu u Skoplju Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabriel potvrdila je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu, ističući posvećenost Evropske komisije regionalnom povezivanju i podršci evropskim integracijama.

Osim snižavanja cene rominga na jučerašnjem sastanku u Skoplju bilo je reči i o produbljivanju regionalne saradnje kada je u pitanju informaciona bezbednost i mogućnost osnivanja određenih akademija i centara za obuku u oblasti informacione bezbednosti za sve zemlje u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading