LAKETIĆ O NATO BOMBARDOVANJU: Osiromašeni uranijum je samo vrh ledenog brega!

Autor: pink.rs, Republika

Vesti

13.02.2019

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombradovanja 1999., dr Darko Laketić istakao je da su u Srbiji gađane i trafo stanice koje imaju trafo ulje, štetnije i od uranijuma.

RepublikaFoto: Vladimir Lukić
Darko Laketić

Dr Laketić je naveo da Srbija ne može da žmuri na ekološke incidente koji su se desili tokom NATO agresije i naglasio da se tada desilo mnoštvo ekoloških incidenata jer su, prema njegovim rečima, gađali sve i svašta.

 - Za vreme NATO bombardovanja gađali su se i ciljevi koji nisu imali veze sa vojskom, gađale su se trafo stanice, koje su karakteristične time što imaju trafo ulje, koje je bogato piralenom. Gađali su toplane, fabrike boja i lakova. Spisak industrijskih i drugih objekata je ogroman, a u tim situacijam kada su ih pogađali projektili dolazilo je do oslobađanja supstanci koje su toksične, kancerogene, na taj način praktično je došlo do zagađenja životne sredine i ugrožavanja zdravlja stanovnika – istakao je dr Laketić.

NATO bombardovao i ciljeve koji nisu imali veze sa vojskom

Rekao je i da osiromašeni uranijum predstavalja samo vrh ledenog brega i da kada oksidiše formira uranilne soli koje su izuzetno hemijski toksične, a koje su se pokazale i kancerogenima.

Laketić je objasnio da su se u studiji kojom se Komisija bavi, najviše orijentisali na zdravlje dece i ispitivani su neuroektodermalni tumori u periodu od nulte do četvrte godine života deteta.

- U uzrasnoj grupi od pet do devet godina nađen je statistički značajan porast oboljevanja. U toj uzrasnoj grupi smo primetili značajan porast oboljevanja i to je nešto što ćemo do kraja rasvetliti, a pod tim mislim na završetak studije i na rad Komisije – poručio je Laketić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading